Szinte minden korosztály tekert a versenyen

2024.06.25. 13:00

Tour de Zalakaros: a kerékpársport ünnepe

A MAPEI Tour de Zalakaros országúti kerékpárversenyen indulók több korosztályban és futamban bizonyíthatták a tudásukat. Vasárnap a 34 kilométeres Karos Spa Kis-Balaton Családi Bringatúra és a 132 kilométer hosszú SPIRIT AUTO – ŠKODA Országúti Maraton népes mezőnyének néhány tagját is megszólítottuk. Kíváncsiak voltunk arra, mit jelent nekik a tekerés és mióta az életük része a sport.

Benedek Bálint

A holland 41 éves Johnny Hoogerland (balról fehérben) szintén nekivágott a 132 kilométeres távnak

Fotó: Szakony Attila

Cserszegtomajról érkezett kedvesével és annak édesanyjával Kövecses Bálint, ők a zaol.hu portálon figyeltek fel a családi túrára, és úgy döntöttek, családi programként megpróbálják teljesíteni. Bálint inkább futni szeret, azonban a hölgyek kedvéért nyeregbe pattant, hogy újabb kihívást teljesítsen.

Készül az interjú, a családi túra rajtja előtt épp Bátor Viktória mesél, de az Imre család utánfutója is jól látható
Fotó: Szakony Attila

– Tavaly találtunk rá a túrára először, akkor a szakadó esőben is teljesítettük – mondta Péntek László Székesfehérvárról. – Akkor is jó élmény volt, s most a két gyerekkel száraz, kellemes meleg időben is eljöttünk tekerni. Imádunk sportolni, tekerni, ráadásul egy ilyen kivételes környezetben még nagyobb élményt jelent.

Ugyancsak népes különítménnyel, feleségével és három gyermekükkel érkezett Imre Dániel Veszprémből. Húsz éve biciklizik, szenvedélyét átadta családjának is. A kislányuk utánfutóban utazik, onnan figyeli a tájat, 8 éves fia végigtekeri a távot, míg 4 éves kisfia addig teker, amíg bír, aztán beülhet a testvére mellé az utánfutóba.

– Több generáció több városból jött, hogy meghódítsa a Kis-Balatont és térségét – mesélte Bátor Viktória. – Ez egy nagyon jó buli, ahol együtt mozgunk, örülünk, hogy Veszprémből és Paksról is eljött a család. Imádunk kerékpározni, bár a gyerekek születése miatt néhány év kimaradt, de most minden bepótolunk.

Miután a családi túra résztvevői elrajtoltak, már elkezdtek felsorakozni a főverseny indulói is, hogy a 66 kilométeres kört kétszer megtegyék. Köztük volt a rendezvény díszvendége, a 41 éves holland Johnny Hoogerland aktuális UCI GranFondo, UCI Gravel világbajnok is. Az ex Tour de France-, Giro-, és Vuelta-versenyző ugyancsak elindult a 132 kilométeres tekerésre.

Nagykanizsáról Tóth Tekla, a szigetszentmiklósi bejegyzésű Green Riders Cycling Team tagjaként indulhatott a számára amolyan hazai versenyen.

– Nagyjából 10 hónapja ültem először országúti kerékpárra, s úgy döntöttem, itt az idő elindulni a leghosszabb távon – fogalmazott az egyetemista. – A csapat egyik tagját ismertem, ezért vele közösen úgy döntöttünk, megpróbálom, milyen érzés egy ilyen közösségnek a tagja lenni. Nagyon jó döntést hoztam, néhány remek eredményt már szereztem. Az országúti kerékpározás szabadságot és örömet jelent. Feltölt energiával és mindig új kihívásokat tartogat, hiszen nincs két egyforma táv, az időjárás is mindig más. Főként a főváros környékén készülök, most is másik útvonalra edzettem. Mindig a maximumra törekszem, ezúttal is, így lesz.

Előtérben az Imre család, az utolsó megbeszélés a rajt előtt
Fotó: Szakony Attila

 

Nemcsak a fiatalokat nyűgőzi le a kerékpározás. Sokan az ötödik X felett, sőt azon túl is választják egészségmegőrző és fitten tartó szerepe miatt.

A pécsi Bognár András tizenöt éve kezdett országúti kerékpárral tekerni, de amolyan mindennapos kerékpárosnak tartja magát, hiszen a munkába két keréken érkezik. Úgy érzi, a 132 kilométer fekszik neki, kedveli a hosszabb távokat, hiszen az erejét jól kell beosztania, 50 évesen is bírnia kell baleset nélkül.

– A Tour de Pelso országúti kerékpáros maraton országos bajnokságon 200 kilométeren korosztályomban második lettem - mondta a 65 éves Csernák János. – Azt jól bírtam, ezért a 132 kilométer jólesik. Az országúti kerékpározás az életem, zsoké voltam, az életkorom miatt abba kellett hagynom. Nyereg kellett alám, ha nem ló, akkor drótszamár. Imádok készülni a versenyekre, van célja az embernek és olyan jó közösség vesz körül, amelyben jó az élet. Előfordult, hogy két defektem is volt az út során, de soha nem hagytak cserben, mindig segítettek. A kerékpáros társadalmat Magyarországon meg kell dicsérni, jó tapasztalatim vannak.

Törökszentmiklósról érkezett az 51 éves Horváth Zoltán, aki 2012 óta kerékpározik, ő a maratonfutást cserélte kerekekre. A döntésének elmondása szerint persze némi egészségügyi háttere is volt, hiszen a térdei nem bírták a futást. Ekkor az orvosa tanácsára a kerékpározást választotta.

– Ez az első alkalom, hogy elindulok a Tour de Zalakaros leghosszabb távján – mosolygott. – Mindezt úgy, hogy az Alföldön edzek, bár egy évben kétszer "megmászom" biciklivel a Kékest, ami 283 kilométer és a vége bizony 1014 méteren van. Speciális étrendet egyáltalán nem követek, amit megkívánok, azt megeszem. Van egy speciális házi keverékem, amit az évek alatt kifejlesztettem, a tréningeken azzal tartom formában magam. Só, méz, citromlé és víz keverékével pótlom az izzadás során elvesztett elektrolitokat. Kitűztem magam elé egy célt, ez pedig a 4 óra 20 perc, bár akkor sem leszek elkenődve, ha nem sikerül. A lényeg, hogy a barátaimmal együtt tekerhettem és egy új vidéket fedezhettem fel.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában