Ez történt

2024.06.19. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Szabó Károly, a ZSzC kancellárja, Vizlendvai László, a ZSzC főigazgatója, dr. Gelencsér András rektor, Csillag Zsolt, a PE kancellárja

Fotó: Pezzetta Umberto

Együttműködési szerződést kötött a Pannon Egyetem és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum

Együttműködési megállapodást kötött a Pannon Egyetem (PE) és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum (ZSzC) a zalaegerszegi kampuszon. A szerződés a ZSzC-hoz tartozó Keszthelyi Közgazdasági Technikum logisztikai technikus képzésében részt vevő tanulóknak ad lehetőséget az egyetemi képzési idő rövidítésére, ha a Pannon Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg gazdálkodás-menedzsment szakának logisztikai specializációján szeretnének majdan továbbtanulni. Az egyetem rektora, dr. Gelencsér András a ceremónián elmondta, a megállapodás az évek óta zajló folyamat egyik állomása, hiszen több szakmaterületen született már hasonló, kölcsönös szövetségen alapuló együttműködés a szakképzési centrumokkal, nemcsak Zalaegerszegen. Az egyetem is szakképző intézmény, hiszen szakmára képez a felsőoktatás is, hangsúlyozta. Dr. Palányi Ildikó rektor, a keszthelyi közgazdasági szakközépiskola részéről pedig Kiss Gábor alkotta meg az együttműködés alapjául szolgáló programot, mondta a rendezvényen Decsi Péter, a PE Zalaegerszeg Egyetemi Központ főigazgatója, hozzátéve, jó a kapcsolat a környékbeli középiskolák mindegyikével.

Gázvezeték-rekonstrukciós munkálatok kezdődtek Zalaegerszegen

Gázvezeték-rekonstrukciós munkálatokat végez Zalaegerszegen, a Kazinczy téren az E.ON Hungária Csoport. A korszerűsítés részeként az érintett területen a jelenleg üzemelő gázvezetéket egy biztonságosabb, korszerűbb műszaki paraméterekkel bíró gázelosztó-vezeték rendszerre cserélik, tájékoztatta szerkesztőségünket a szolgáltató. Első ütemben a Könyök és a Mártírok utca közötti szakaszon szűkítik le a közlekedési sávokat. A burkolat megbontásával járó gázvezeték-felújítási munkálatok a hét elején kezdődtek és várhatóan szeptember végéig tartanak. A felújítás idején a Mindszenty tér és a Könyök utca közti szakaszon sebességkorlátozás lesz érvényben. Több ütemben várhatóak sávlezárások, elterelések, illetve a becsatlakozó Mártírok, Ady, Munkácsy és Sütő utcát érintő kanyarodási tilalmak. A munkavégzés időtartama alatt a földgázszolgáltatás zavartalan lesz, de az átkötések idejére a gázellátás – rövid időre – szünetelni fog. Ennek pontos időpontjáról az E.ON előzetesen, szórólapon tájékoztatja az érintett ügyfeleket. A munkálatok végeztével a felbontással érintett útburkolatot teljesen újjáépíti a szolgáltató.

Erdei iskola és családi nap a nagykanizsai Péterfy-iskolában

Évek óta hagyomány a nagykanizsai Péterfy-iskolában, hogy az év vége közeledtével erdei iskolát szerveznek az alsós tanítók a gyermekeknek, vagyis a tanórákat a természetben tartják. A Csónakázó-tónál található Zöld tábor erre kitűnően alkalmas volt. A gyerekek hallgathattak előadást a szennyvíztisztításról, volt kosárfonás Szalai Gabriella kosárfonóval, kutyabemutató kutyasimogatással, majd a Nagykanizsai Szúnyog Horgász Egyesület jóvoltából a horgászatot is kipróbálhatták a gyerekek. Ezen kívül az osztályok túráztak, vagy a játszóteret vették birtokba. Többen az erdei tornapályán edzettek, de akadt olyan társaság is, akik a kilátóból szemlélhették meg Nagykanizsát és környékét.

Éremgyűjtők kiállítása és börzéje Keszthelyen

A Magyar Éremgyűjtők Keszthelyi Csoportja ezúttal a helyi Életfa-iskolában szervezte meg a hagyományos kiállítását, érem és régipénz börzéjét. A kiállítás témája az indokínai országok bankjegyei voltak a XX. századból. A színes, szép bankjegyek sok gyűjtőnek, látogatónak felkeltették a figyelmét. A kiállított bankjegyekről Varga János gyűjtő tartott tárlatvezetést. A rendezvény védnöke, az iskola alapítója, M. Komáromi Gyöngyi köszöntőjében elismerően szólt a tárlatról. A keszthelyi éremgyűjtő csoport vezetője, a nagykanizsai Farkas István elmondta: gyűjtőtársaik az ország több területéről érkeztek a börzére. Az új helyszín, az újdonság varázsa, a szép környezet kivívta a résztvevők elismerését, akik azt ígérték szívesen visszatérnek a jövőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában