Ez történt

2024.06.18. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Semmelweis-nap a nagykanizsai Csónakázó-tónál

Fotó: Szakony Attila

Családi nap terápiás kutyákkal Zalaegerszegen

Kutyajó kalandokban lehetett része azoknak, akik kilátogattak hétvégén a Belső elkerülő út melletti kutyasuliba Zalaegerszegen. Az idén már hatodik alkalommal megrendezett családi napot a 2012-ben alapított Zalai Kutyabarátok Egyesülete hirdette meg. Az egyesület létrehozásával a szándék az volt, hogy a felelős állattartáshoz szükséges ismereteket népszerűsítsék. Ehhez oktatást, tanfolyamokat szerveznek a családi kutyatartók számára, kezdve az alapoktól, a kutyaválasztási tanácsadástól, a kutyák és gazdáik képzésén át a haladó szintig. Tolnai Tímea, a civil szervezet terápiáskutya-felvezetője elárulta, már 2016 óta tartanak állatasszisztált foglalkozásokat megyeszerte. 2019-ben hirdették meg először a KutyaJó Kalandokat. A havi rendszerességű programot a pandémia átrendezte, így évente mutatják be az érdeklődőknek, hová fejlődtek. Jelenleg 16 vizsgázott kutya és négy tanuló alkotja a terápiás csoportot. Munkájukra egyre nagyobb az igény, napjainkban harmincnál több zalai intézményben tartanak állatasszisztált foglalkozásokat pedagógiai kísérővel. Hetente ötszáz gyerekkel, időssel kerülnek kapcsolatba.

Jövő hétvégén is lehet levendulát szedni Zalaegerszegen

Két hete kezdődött és ezen a hétvégén, június 21-23-án, péntektől vasárnapig szüretelhetjük a gyönyörű lila virágot a zalaegerszegi Levendula Kertben. Az Alsőerdőnél található arborétumban idéntől új látványosság, egy japánkert is fogadja az érdeklődőket és a fotózni vágyókat. A Levendula Kert és Arborétum egyik tulajdonosa, Németh Enikő érdeklődésünkre elmondta, jelenleg mintegy 8 ezer virágtővel és több mint száz különleges fafajtával várják a vendégeket. A japán kertben torii kaput, pagodát, hidat építettek, s a tóban koi pontyokat is láthatunk. A látogatók a környékről, a szomszédos vármegyékből, de még a Balaton mellől is érkeznek.

Semmelweis-nap a nagykanizsai Csónakázó-tónál

A hagyományoknak megfelelően a Csónakázó-tónál tartotta Semmelweis napi ünnepségét a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház. A rendezvényen kinevezéseket, dicséreteket adtak át. A délután további részében főzőversenyt rendeztek, illetve megválasztották a kórház szépeit is. Az ünnepségen dr. Brünner Szilveszter, a kórház főigazgatója úgy fogalmazott: a modern technológiáknak köszönhetően ma a gyógyítás sosem látott magasságokba emelkedett, ugyanakkor komoly lelki terhet jelent, ha még ezen eszközök és műszerek segítségével sem tudnak segíteni olykor a betegeken. Mégis a gyógyító hivatás legszebb pillanatai azok, amikor sikerül visszaadni valakinek az egészségét. Az ünnepségen részt vett Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, aki kiemelte: a régió legfelkészültebb kórháza a kanizsai intézmény. Balogh László polgármester elmondta, rövid távon veszíthet a hivatás, az erkölcs és a hit, amint azt Semmelweis élete is mutatja, de ez az elkötelezettség hosszú távon mindig győz.

Az Év strandétele: várja a nevezéseket a Balatoni Kör

Idén is keresik a Balatonnál az Év strandételét, így várják a keszthelyi nevezőket is. A Balatoni Kör tizedszer tette közzé felhívását, újdonság, hogy idén már stranddesszert kategória is van, de külön fogják díjazni a vegetáriánus, illetve vegán készítményeket. A minőségi borászat és gasztronómia képviselőit tömörítő Balatoni Kör szándéka továbbra is az, hogy izgalmasabb legyen a magyar tenger körüli gasztro kínálat. Két éve külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni. Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem indulhat, vagyis nem kell közvetlenül strandon működnie. Július 10-ig lehet nevezni, a díjakat július 31-én osztják ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában