Kisfaludi szobra jelkép is lett

2024.06.23. 15:30

Múzeumok Éjszakája Zalaegerszegen –fotógaléria

Mintha csak sejtette volna a nagy zalai szobrászművész, hogy egyszer az alkotásai jó részét őrző Göcseji Múzeumban 2024-ben tematikus múzeumi program jelképévé válhat a Labdarúgó című, 1932-ben, díjként megrendelésre készült plasztikája.

Arany Horváth Zsuzsa

Múzeumok Éjszakája szombaton a zalaegerszegi Mindszentyneumban: zseblámpás tárlatvezetés

Fotó: Pezzetta Umberto

Mivel az idei, szombati Múzeumok Éjszakája akció a "Gólpassz" kifejezést tette meg jelszóként, a Kisfaludi Strobl Zsigmond állandó tárlatba bekerült az épp talán gólpasszt adó figura is, melynek keletkezéstörténetét dr. Kostyál László művészettörténész, a múzeum tudományos igazgatója mesélte el a látogatóknak.

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Szintén a labdarúgáshoz kapcsolódott az a minitárlat, amely a ZTE mezeket mutatta be. A múzeum és a sport sajátosan kapcsolódott össze, hiszen a sportegyesület az új mez tervezésekor jutott el Kiss Nóra múzeumi etnográfushoz, aki eredeti göcseji férfi ingdíszítő motívummal segített. A témához igazodva Megyeri Anna és Erős Krisztina muzeológus előadással szolgált Egerszeg sportéletéről. A

Göcseji Múzeum ezen az estén és éjszakán hagyományos programjai közt  rendelkezésre állt a restaurátor műhely, a régészeti játszóház. Müller Imre képzőművész vezette végig az érdeklődőket a frissen nyílt festménytárlaton, majd kilenc órakor szabadtéri koncertek kezdődtek. Utóbbiak közt hallhatta a közönség a The Diamonds formációt, melyet Kovács Kata, Foki Veronika és Bódis Bettina alkot.

A Mindszentyneumban és a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban szintén a labdarúgás köré szerveződtek a fő programok, s e napon megnyitotta kapuit a Zalaegerszegi Törvényszék is.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában