Kolozsvár és Észak-Erdély a fókuszban

2024.06.19. 14:30

Kun Miklós történész előadása Zalaegerszegen

Mozsár Eszter

Kun Miklós, Csengei Ágota és Balaicz Zoltán a Minszentyneumban az előadás előtt. Fotó: Mozsár Eszter

A zalaegerszegi közönség már jól ismerheti a Károli Gáspár Református Egyetem professzorát, ugyanis éveken át tartott előadásokat a városban. Tíz évvel ezelőtt például a megyei könyvtárban mutatták be a "Sztálin alkonya" című könyvét. Kun Miklós kutatási és oktatási szakterülete az 1848-as forradalmak emigrációjának története, valamint a 19. és 20. századi európai és orosz történelem. A televízióban azonos címmel láthatjuk sorozatát
 

Kun Miklós történész Kolozsvár és Észak-Erdély történetéről mesélt
 

- Zalaegerszeg mellett másik kedvenc városom Kolozsvár. Előadásomban arra térek ki, hogy miként alakult Észak-Erdély és a város sorsa a Trianon és a 40-es évek közötti korszakban, valamint beszélek 1945 utáni időkről is, amikor Sztálin és a szovjet hatalom kezére került ez a terület – tájékoztatott a történész.

Kun Miklós előadása zárta az idei Minszenty-esték sorozatot. Fotó: Mozsár Eszter

A zalai, dunántúli és az erdélyi történelmi és kulturális párhuzamokat firtatót kérdésünkre Kun Miklós így válaszolt: a Dunántúl a Magyar Királyság egyik fontos fundamentuma, míg Erdély a magyar kultúra, a török korban a magyar függetlenség és megmaradás legfontosabb központja volt.

A professzort régi barátjaként üdvözölte Balaicz Zoltán polgármester. A keddi rendezvényen megjelenteket Csengei Ágota tagintézmény-vezető köszöntötte, aki lapunknak elmondta, az ingyenes Mindszenty-esték ismeretterjesztő előadás-sorozatot ősszel is szeretnék folytatni. Az idei programok megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában