Közösségeket teremt, közös munkára ösztönöz

2024.06.23. 14:00

Kiállítással zárultak a szakköri tevékenységek Zajkon

Közösségeket teremt, közös munkára ösztönöz, illetve a falusi-paraszti gazdaságokban egykor szinte mindenki által birtokolt tudást elevenítik fel azon tevékenységek, amiket második éve folytattak Zajkon. A dél-zalai településen szombaton délután nyílt kiállítás a Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott szakkörök munkáiból.

Gyuricza Ferenc

Cseresnyés Péter, Szabó Katalin, a gyertyaöntő szakkör vezetője, Grózner Tiborné és Sági-Világos Diána a kiállításon

Fotó: Gyuricza Ferenc

A rendezvényen Grózner Tiborné polgármester elmondta: egy évvel ezelőtt mézeskalács-készítéssel és vesszőfonással foglalkoztak a településen, ezúttal pedig utóbbi megtartása mellett a gyertyaöntés mellett döntöttek. A vesszőfonás többek közt azért is hangsúlyos tevékenység Zajkon, mert annak régmúltra visszatekintő hagyománya van a községben, egykor családok foglalkoztak vele, s Lőrincz István személyében most is van olyan polgára a községnek, aki mestere ennek a kézművességnek, így a szakkör vezetését is ő vállalta fel.

Gyertyaöntés és vesszőfonás

Sági-Világos Diána, a Nemzeti Művelődési Intézet Zala vármegyei igazgatóhelyettese egyebek mellett arról beszélt, hogy a húsz alkalomból álló szakköri tevékenységekhez ők biztosították az alapanyagot és az eszközöket. Ezt teszik az előttünk álló időszakban is, Zajkon ősszel csuhéfonással, illetve szövés kereten tevékenységgel folytatódik a szakköri program.

Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője szerint a szakköri tevékenységek olyan tudás felelevenítéséhez járulnak hozzá, amelyeket az egykori falusi-paraszti gazdaságok mindegyikében birtokoltak eleink, s amelyek egy része mára sajnos teljesen elfelejtődött. Hozzátette: ezen kézműves tevékenységek nemcsak a hagyományőrzés miatt fontosak, de ahhoz is hozzásegítenek bennünket, hogy könnyebbé tegyük életünket, például azzal, hogy saját magunk tudjuk ízlésesen feldíszíteni a lakásainkat. Mindemellett a térség turisztikai törekvéseit is támogatja a kézművesség ismeretének birtoklása, de a közösségteremtő ereje is legalább ilyen fontos szakköri foglalkozások biztosította közös élményszerzésnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában