A csoda éjszakája…

2024.06.23. 20:00

Lebilincselő hangulat fogadta a keszthelyi kiállítóhelyek vendégeit is

Keszthely ezúttal is kitett magáért a Múzeumok Éjszakáján, hiszen a város valamennyi – tucatnyinál is több – kulturális intézménye várta a látogatókat: programokkal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel – de leginkább: lebilincselő hangulattal. A csoda idén is megszületett.

Péter B. Árpád

A keszthelyi majortörténeti kiállítóhelyen számos foglalkozás várta az ifjakat a Múzeumok éjszakáján

Fotó: PBÁ

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen már délután nagy volt a nyüzsgés, főként gyermekes családok érkeztek a foglalkozásokra, vagy épp barátkozni a gazdaság simogatáshoz szokott, kedves jószágaival. Sötétedéskor pedig megtelt az udvar, hisz lírikus-zenés műsor kíséretében újfent megszületett a csoda: hatalmas, égő máglya tüze világította be a keszthelyi éjszakát.

csoda
A keszthelyi major állatai is „felkészültek” e napra, a sok simogatásra
Fotó: PBÁ

Csoda a majorban

Rajnai Virág Éva, a kiállítóhely vezetője sötétedéskor elégedetten nyugtázta, idén is sokan keresték fel szentivánéji programjaikat, s elárulta azt is, bár nagy a pörgés, sok a feladat, mégis: kollégáival ez az egyik legkedvesebb rendezvényük az év során.

Az életet ünnepeljük

Csider Sándor, a hajdani szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola docense, többkötetes keszthelyi költő tollából erre az estére új versek szökkentek szárba – a publikum tehát ősbemutatókat hallhatott, a szerző előadásában. Szerinte „felért a nap az ég tetejére, s a fényt, a világosságot: az életet ünnepeljük, érzéseinket, gondolatainkat pedig segít megfogalmazni a költészet”.

– Együtt, egy közösségbe olvadva ünnepeljük ilyenkor az életet. Szent Iván-éj után persze újra hosszabbodnak az éjszakák, de ilyenkor a Nap, a világosság eléri a csúcsot, s az ember élete is ilyen: ha mindent megteszünk, amit tehetségünk biztosít számunkra, akkor boldogok lehetünk – fogalmazott Csider Sándor.

Valódi élmény s csoda, videojátékok helyett: így is kerek a világ Keszthelyen…
Fotó: PBÁ

Feltárulnak a titkok

Hozzátette, mindez egybeesik a Múzeumok Éjszakájával, amikor feltárulnak a titok, az ég és a föld kapui nyitva állnak, s családok indulnak az estébe, hogy különleges helyeket fedezzenek fel egy-egy kiállítóhelyen, amelyeket máskor nem lehet. 

Ez a csoda napja, a csoda éjszakája

– sommázott a Balaton-parti lírikus.

Az ég és a föld kapui nyitva állnak… A keszthelyi majortörténeti kiállítóhely udvarán gyújtott tűzzel is a csodát: életet ünnepelték
Fotó: PBÁ

Élmények sora

Keszthely valamennyi kiállítása nyitva volt szombaton késő estig, az érdeklődőket változatos programok várták, miközben felfedezhették például a Balatoni Múzeum, a Festetics-kastély, a Fenékpusztai majorság, a Szendrey Emlékház, a Kályhák háza és a belvárosi kiállítóhelyek lenyűgöző gyűjteményeit. A napot koncertek, kreatív foglalkozások, lovasbemutatók és gasztronómiai élmények egész sora gazdagította.

A résztvevő keszthelyi múzeumok, helyszínek

– Balatoni Múzeum

– Festetics-kastély

– Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

– MATE Szendrey Emlékház

– Belvárosi múzeumok

– Fenékpusztai majorság

– zsinagóga

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában