Sajtóközlemény

2024.06.21. 17:30

A Zala vármegyei természetes fürdőhelyek vízminőségéről

A fürdőhelyek közegészségügyi, járványügyi ellenőrzése folyamatos, a fürdővíz használat-engedélyezési eljárásokat a Zala Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya 2024-ben is lefolytatta. A vizsgálatok alapján megállapítható, hogy Zala vármegye területén nincs érvényben fürdési tilalom, a vízminőséggel kapcsolatban egyik természetes fürdőhely esetében sem merült fel probléma, mindegyik fürdőhely szezon előtti, illetve az eddigi szezon alatti vízvizsgálati eredménye kiváló.

Zaol.hu

Forrás: Pezzetta Umberto

Tekintettel arra, hogy a nyári időszakban a természetes fürdőhelyek járványügyi és közegészségügyi kockázati szempontból kiemelt helyen szerepelnek, így ezen időszak alatt a Zala Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya rendszeresen, folyamatosan ellenőrzi a jogszabályi előírások betartását, valamint a fürdővíz minőségét.

A vízminőség folyamatos monitorozása mellett a helyszíni ellenőrzések kiterjednek a pihenőhely nagyságára, tisztaságára, rendezettségére, parkosítására, továbbá az öltözőhelyek és illemhelyek meglétére és állapotára, valamint az előírt egészségügyi ellátás feltételeinek biztosítására is. Mind az üzemeltetőkkel, mind pedig a mintavételt végző laboratóriumokkal folyamatos a kapcsolattartás, az információcsere az üzemeltetés biztonsága érdekében. A fürdővíz minőségének negatív irányba történő változása, vagy szabálytalanság észlelése esetén - a fürdőzők egészsége érdekében – a Népegészségügyi Főosztály azonnal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az idei évet tekintve elmondható, hogy a természetes fürdőhelyek felkészültek a szezonra, az üzemeltetők fokozott figyelmet fordítanak a járványügyi és higiénés előírások, útmutatások, a fürdőzőkre vonatkozó magatartási szabályozók, előírások meglétére, a fertőtlenítésre, illetve a fürdőzők tájékoztatására.

Zala vármegye illetékességi területén összesen 16 engedéllyel rendelkező természetes fürdőhely várja a felfrissülni vágyókat, ebből 11 természetes fürdőhely a Balaton partján található.

A vármegye kijelölt természetes fürdőhelyei:

Balatongyörök - Községi Strand, Szépkilátó Strand Vonyarcvashegy - Lidó Strand Gyenesdiás - Diási Játékstrand, Gyenesi Lidó Strand Keszthely - Helikon Strand, Libás Strand, Városi Strand, Hotel Helikon

Strand, Sirius Strand, Royal Homes Exclusive Magánstrand Hévíz - Tófürdő Zalaegerszeg - Gébárti Tóstrand (fejlesztések következtében vízminőségben

pozitív irányú változás - új strandként kezelt) Zalalövő - Borostyán Tóstrand Kistolmács - Kistolmácsi Szabadstrand

Kustánszeg - Kustánszegi Tóstrand

Az üzemeltetéssel kapcsolatosan, valamint a fürdővíz minőségét érintően eddig rendkívüli esemény nem történt.

Javaslatok, tanácsok:

· Lázasan, betegen ne látogassuk a strandokat!

· Felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe!

· A gyermekeket ne hagyjuk felügyelet nélkül!

· Igyunk elegendő folyadékot, biztosítsuk a folyamatos hidratációt szervezetünknek!

· Magas UV-sugárzás esetén 10-16 óra közötti időben ne tartózkodjunk tűző napon!

· Megfelelő faktorszámú bőrvédő krémet használjunk!

· Gumicsónakkal, matraccal, vízibiciklivel és egyéb vízieszközzel csak a megjelölt határig menjünk a vízbe! Ajánlott a mentőmellény használata!

· A mélyvízjelölő táblán lehetőleg csak gyakorlott úszó haladjon túl!

· A fürdőzők részére szóló írásos üzemeltetői tájékoztatóban, házirendben foglaltakat tartsuk be!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában