Miénk itt a tér

2024.06.21. 07:00

A fiatal zalaegerszegi színház sikerei az olaszországi fesztiválon

A Zalaegerszegi Állandó Színház először 1982 novemberében kapott meghívást az olaszországi Arezzóban megrendezett kisszínházak nemzetközi fesztiváljára. Két előadással készült a társulat.

Nagy Betti

A zalaegerszegi színház előadása 1983 novemberében Arezzóban

A kötelező darabot, Massimo Dursi Utazás Párizsba című művét – amit  minden Arezzóban fellépő együttes bemutatott – Merő Béla rendezte. A zalaegerszegiek szabadon választott eladása Bartók Béla A csodálatos mandarin című táncjátéka volt, Ruszt József rendezésében. Ebben az évben összesen hat díjat érdemelt ki a zalai teátrum, A csodálatos mandarin a kategória-díjat, Ruszt József a legjobb rendezés, Szalma Tamás a legjobb férfi, Fekete Gizi pedig a legjobb női alakítás díját. Menczel Róbert elismerést kapott a legjobb díszletért, a kritikusok különdíját pedig Nádházy Péter érdemelte ki, az Utazás Párizsba című egyfelvonásosban nyújtott alakításáért. 

1983 novemberében, a tízedik alkalommal megrendezett olaszországi fesztiválra is meghívást kapott a Hevesi Sándor Színház. Ebben az évben A fából faragott királyfi című, Ruszt József által rendezett némajátékkal készült a társulat. A Zalai Hírlap 1983. november 23-ai lapszáma az olaszországi helyszínről tudósított: „A többi résztvevőhöz képest nagy apparátust mozgató zalai színház a fesztivál második napjára érkezett meg Petrarca nevét viselő arezzói színházhoz. A nagy olasz költő, az olasz nemzeti líra megteremtője ugyanis e városban született. Emlékét a hegyoldalba települt városka legmagasabb pontján, Petrarca lakóházának közelében túlcsordulásig romantikus szoborcsoport is megörökíti. Rövidesen megérkezett az előadás díszleteit és egyéb kellékeit szállító hatalmas kamion is, és a műszakiak példásan szervezett, gyors munkájával hamarosan elkészült a színpad. Egy gyors beállító próba, s este 9-kor már teljesen felkészülten várta a függöny felhúzását a társulat.” Ebben az évben a Hevesi Sándor Színház fiatal művésze, Vass Péter  kapta a legjobb színészi alakítás díját a Bartók Béla zeneműre komponált A fából faragott királyfi címszerepének megformálásával.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában