Vonós fiatalok találkozója

2024.04.07. 12:00

Zala zeneiskoláinak tehetséges növendékei mutatkoztak be Keszthelyen

Immár 13. alkalommal rendezték meg a Zala vármegyei zeneiskolák vonós találkozóját Keszthelyen. A seregszemlén kiváló előadásokat értékelhetett a zsűri, amelyben Földesi Lajos hegedű- és Zumbók-Jakobovics Nikoletta csellóművész foglalt helyet.

Péter B. Árpád

Nagy sikert aratott a növendékek programzáró közös fellépése

Fotó: Festetics-zeneiskola

Ezúttal is a nagykanizsai, a zalaegerszegi, a keszthelyi, a zalaszentgróti, a hévízi, a zalakarosi és a letenyei művészeti iskola vonós növendékei érkeztek a megmérettetésre, amely után Babos Lajos, a házigazda Festetics György Zeneiskola intézményvezetője úgy értékelt: ezúttal 44 fellépő mutatkozott be az ítészeknek és a publikumnak – színvonalas produkciókkal.

Ez egy kötetlen szakmai nap, amelynek persze fontos eleme a zsűri értékelése, minősítése, ám emellett lehetőséget kínál arra, hogy a gyerekek meghallgassák egymást s ennek nyomán inspirálódhassanak, a kollégák pedig találkozhatnak, beszélgethetnek, nem csak szakmai kérdésekről – fogalmazott Babos Lajos.

Munkában a zsűri. A produkciókat Földesi Lajos és Zumbók-Jakobovics Nikoletta értékelte
Fotó: Festetics-zeneiskola

Nagy sikert aratott a közös zenélés is, amely során valamennyi fellépő egyszerre állt a színpadon, és mivel ezt nagy tetszés övezte, ebből hagyományt teremtenek, tette hozzá a rendező iskola első embere. Népszerű volt a vonós hangszertörténeti bemutató is, amelyen Szabó Tamás hangszerkészítő mester mesélt a múltról.

Az érdeklődésre sem lehetett panasz a vármegyei vonós találkozón
Fotó: Festetics-zeneiskola

A zsűri kiemelt arany, arany, ezüst és bronz minősítésekkel értékelte a produkciókat, és persze néhány segítő, bátorító szóval ösztönözte a fiatalokat. Az ítészek ezúttal felkészítő tanári és zongora korrepetitori különdíjakat is odaítéltek.

– Tapasztaltunk alapján sikeres ez a rendezvény, s a résztvevők visszajelzése is arra inspirál minket, hogy e találkozót kétévente megrendezzük. A köztes esztendőkben pedig rézfúvós programnak adunk otthont, és e rendet a jövőben is szeretnénk folytatni. A szervezés sok feladata megtérül, látva a fiatalok lelkesedését, s hallva a visszajelzéseket, amelyek szerint mindez komoly motivációt jelent a gyerekeknek – összegzett Babos Lajos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában