Az áldozat bizalmába férkőznek

2024.04.10. 18:30

Láthatatlan emberkereskedelem – előadást tartottak Lentiben

Lentiben a helyi Napsugár Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat szakmaközi rendezvényt tartott a jelzőrendszeri tagoknak. A programon Unger Edit, a Nyugat-Dunántúli Regionális Kríziskezelő Ambulancia munkatársa beszélt a láthatatlan emberkereskedelemről.

Korosa Titanilla

A láthatatlan emberkereskedelemről tartott előadást a jelzőrendszeri tagoknak Unger Edit (j) Lentiben

Fotó: Korosa Titanilla

Unger Edit elmondta, hogy ha emberkereskedelemről beszélünk, akkor a legtöbb embernek az embercsempészet jut eszébe, de itt nem erről van szó. Az emberkereskedelemben szexuális célú és munka célú kizsákmányolás is létezik, illetve olyan esetek fordulnak elő, mikor idősek a célpontok, nekik eltartási szerződést ígérnek, majd elveszik az ingatlanát, a nyugdíját.

Cél az emberkereskedelem láthatóvá tétele

A jelzőrendszeri tagok feladata is az emberkereskedelem láthatóvá tétele, a kizsákmányolt áldozatok megsegítése.

– Országszerte a maihoz hasonló előadásokat tartunk arról, hogy mik azok a jelek, amik alapján az emberkereskedelem bűncselekményét, az ebben érintetteket fel lehet ismerni – magyarázta. – Fontos, hogy az akár a szexuálisan, akár a munka céljából kizsákmányoltak nem szabad akaratukból kerültek abba a helyzetbe. Viselkedésükre jellemző az önbizalomhiány, nem akarják elmondani, hol laknak, nincsenek irataik, nem akarnak arról nyilatkozni, hogy hol dolgoznak. Ezekre a jelekre fel kell figyelni. Félelemben tartják őket, minden esetben kényszerítés áll a háttérben, akár a prostitúcióról beszélünk, akár a munka célú kizsákmányoltakról, vagy akár idősekről, hisz senki sem jószántából adja oda a munkabérét, az ingatlanát és egyetlen lány sem megy ki így az utcára.

Unger Edit arról is beszélt, hogy ilyen esetekben az elkövetők az áldozat bizalmába férkőznek, ígéretekkel, cselekkel magukhoz kötik őket.

Az áldozat bizalmába férkőznek

– Az időseknek gondoskodást ígérnek, a prostituáltaknál általában szerelemmel indul a kapcsolat, a lányok először úgy mennek ki az utcára, hogy csak most az egyszer, mert pénzzavarban vagyunk, aztán ez folyamatossá válik – tette hozzá. – Ha ilyen esetet észlelünk, feljelentést tehetünk a rendőrségen, de fordulhatunk a családsegítők felé is, akár anonim módon.

Az emberkereskedelem büntetése

Unger Edit arról is beszélt, hogy országosan sok érintett lehet, akit valamilyen módon kizsákmányolnak. A jelzőrendszer a jéghegy csúcsát éri csak el. Az alföldi tanyavilág súlyosabban érintett, de szervezetükhöz érkeznek áldozatok az ország minden részéről. Az emberkereskedelem büntetése akár életfogytiglani elzárás is lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában