"Láss, hogy ők is láthassanak!"

2024.04.25. 19:30

Látásvizsgálat a nagykanizsai gyermekotthonban

A "Fontos a Látásom" Alapítvány a Magyar Optikus és Optometrista Szövetséggel összefogva az Űrhajós Gyermekotthonban a Láss, hogy ők is láthassanak! program keretében szűrőprogramot tartott.

Benedek Bálint

Némethné Homoki Zsófia optometrista épp a gyermekotthon egyik lakójának, Kazinczi Bencének a látását vizsgálja. Ebbe a folyamatba nyert bepillantást Horváth Gyöngyi, Cseresnyés Péter és Leányfalvi Tamás

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen résztvevőket Horváth Gyöngyi, a Gyermekvédelmi Központ Zala Vármegye Űrhajós Gyermekotthonának vezetője köszöntötte. Beszédében elmondta: a szervezetek civilekkel összefogva kidolgozták a gyermekotthonokban és nevelőszülői hálózatban élő gyermekek számára a szűrőprogramot. Vagyis a fiatalok részt vesznek egy komplex látásvizsgálaton és szükség esetén ajándék szemüveget kapnak. Idén 38 gyermek jutott hozzá az egyedülálló lehetőséghez.

– Ha egy gyermekeknek nem elég jó a látása, akkor ez a helyzet nehézséget okoz számára – vette át a szót Lőrincz Brigitta, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltségének igazgató-helyettese. – Sokszor ahelyett, hogy ezt a problémáját jelezné a környezete felé, szégyelli és szorongással tölti el. A Láss, hogy ők is láthassanak! programnak kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy a gyermekotthonokban élő gyerekek amúgy is kihívásokkal teli életét megkönnyítsék.

Leányfalvi Tamás, a "Fontos a Látásom" Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: két év alatt közel 500 főt vizsgáltak meg és több mint 300 szemüveget kaptak a gyerekek. Fontos, hogy lehetőleg még a beiskolázás előtt szűrjék a gyerekek látását, de a későbbiekben is jobbá tehetik az életüket.

– Jó érzés, hogy ilyen sokan, civil szervezetek és magánszemélyek is a gyerekek látásvizsgálatának ügye mellé álltak – fogalmazott Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő. – A szűrőprogram sikere a fiatalok egészséges látásnak a záloga, mely megkönnyítheti az életüket, a tanulmányokban és a munkában is majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában