A C-Roads 2 projekt részenként valósult meg

2024.04.04. 14:00

Interaktív átkelők, "okos" csomópontok Zalaegerszegen

Gyalogos-átkelőhelyeket “okosítottak fel”, tettek kommunikációképessé a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei.

Arany Gábor

A csomópontba telepített érzékelők figyelik a gyalogosok, kerékpárosok forgalmát

Fotó: A szerző

Az egyik speciális tesztrendszert Zalaegerszegen a Göcseji út és Déryné utca kereszteződésében telepítették. Az újdonságról Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője adott tájékoztatást. Ebből kitűnik, hogy a fejlesztés egy európai uniós támogatási programban, az úgynevezett C-Roads 2 projekt részenként valósult meg. Ennek lényege, hogy speciális érzékelő (LIDAR), valamint kamera segítségével a rendszer felismeri az áthaladni szándékozó gyalogosokat, illetve kerékpárosokat, és erről üzenetet küld az erre alkalmas járművekben felszerelt fedélzeti egységekbe. Annak érdekében, hogy ne csak a kísérleti járművek tudják a rendszert hasznosítani, a projekt részeként megújultak a látássérülteket segítő, útburkolati taktilis jelek, a gyalogosátkelő felfestése. Ezen túlmenően a Göcseji úton sárga fényű lámpák is lesznek, amelyek a gyalogos érzékelésekor villogva figyelmeztetik a járművezetőket az áthaladókra, hiszen a gyalogosnak van itt elsőbbsége. Ezt az átkelőt egyébként nagy számban főleg diákok szokták igénybe venni. Az itt kialakított rendszer a maga módján a világon egyedülálló – fogalmazott a tájékoztató – hiszen nemcsak a gyalogosokat és kerékpárosokat érzékeli, és azokról üzenetet, fényjelet küld, hanem a különböző érzékelési technológiákat össze is tudja hasonlítani, azok előnyeit és hátrányait ki tudja mutatni, amiből hasznos információk szűrhetők le a jövőbeli telepítésekre vonatkozólag, miszerint miként érdemes azokat alkalmazni. 

A projekt részeként további jelzőlámpás csomópontok újultak meg a városban a Platán soron, valamint a Hock János úton, ezek képesek szintén a járművekkel kommunikálni. Ezért például a hátralévő időt mutatják a tilos jelzésből vagy olyan ideális sebességet ajánlanak, amivel biztosan a zöld jelzésen tud áthaladni a jármű. A későbbiekben pedig akár a tömegközlekedési vagy a megkülönböztető jelzést használó járműveket is előnyben tudja részesíteni a jelzőlámpák vezérlése. A fejlesztések célja, hogy a közlekedési balesetek száma jelentős mértékben mérséklődjön, valamint a járművek forgalma közelítsen az optimálishoz, így a belváros környezetterhelése és a városon belüli közlekedési idők is érdemben csökkenhetnek, fogalmazott a tájékoztató.

A projektet az Európai Hálózat-finanszírozási Eszközből (CEF) valósítják meg, és a „C-Roads 2 Hungary” című projekt támogatási megállapodása alapján a fejlesztésre bruttó 829 millió forintot költöttek 2020 és 2023 között. A C-Roads fejlesztés első fázisában elsősorban gyorsforgalmi úthálózaton alakított ki jármű és infrastruktúra közötti kommunikációt a Magyar Közút. A folytatásban a megállapodás alapján a zalaegerszegi járműipari próbapályán már tesztelt berendezéseket valós körülmények között, városi környezetben is alkalmazzák a zalai megyeszékhelyen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában