Ismét megrendezik a zalai borversenyt

2024.04.10. 19:30

A legjobbak részt vehetnek majd a rangos országos mustrán is

Ismét megrendezi az „ország legtitokzatosabb borvidékének” hivatalos mustráját a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa. A pincészetek április 16-án délig nevezhetnek.

Péter B. Árpád

Néhány év kihagyás után ismét megrendezik a zalai bormustrát

Fotó: Dóka Éva Pincészet

Az április 19-i bírálaton arany és nagyarany minősítést szerző tételek részt vehetnek a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által szervezett országos versenyen, a nevezési díjat a HNT és a zalai borvidék hegyközsége állja.

A zalai megmérettetést néhány év kihagyás után szervezik meg újra, s mint Tarsoly Róbert, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke hangsúlyozta: a vármegye egyedülálló adottságai, az itt termett borok minősége, jellegzetes aromája és fűszeressége méltó a fogyasztók és a szakma figyelmére.

A rendezvény célja egybecseng a helyi borászok törekvésével, vagyis a zalai borok ismertségének, elismertségének növelésével – tette hozzá Tarsoly Róbert, elárulva: a bírálat a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet előírásainak megfelelő, 100 pontos elektronikus rendszerben történik Zalakaroson, s külön értékelik majd az úgynevezett forgalmi és a termelői tételeket.

A legjobb zalai borok részt vehetnek az országos versenyen is
Fotó: Kányaváry Borbirtok

A rendezvényen győzteseket is választanak friss fehér, érlelt fehér, rozé, vörös, gyöngyöző-habzó, pezsgő, továbbá termelői kategóriában. A tételek bírálatában részt vesz mások mellett Viniczai Sándor, a Borászati Füzetek főszerkesztője, Győrffyné dr. Jahnke Gizella, a MATE SZBKI tudományos tanácsadója, valamint Sztanev Bertalan, a Bor Eredetvédelmi Tanács titkára. Jelentkezni április 16-án 12 óráig a [email protected]-ra elküldött, kitöltött, aláírt és beszkennelt nevezési lap megküldésével, vagy a minták és a nevezési lapok együttes leadásával lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában