Őszintén a fenntarthatóságról

2024.04.24. 07:00

A globális folyamatokat nem érdekli a politika és az üzlet sem

A Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központjának Fenntarthatósági témahetén dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, légkörkutató Ábrándos szép napok… címmel tartott előadást, melyben őszintén beszélt a globális fenntarthatóságról.

Benedek Bálint

Dr. Gelencsér András rektor igyekezett rávilágítani a legégetőbb kérdésekre

Fotó: Szakony Attila

A prezentáció előtt Gerencsérné dr. Berta Renáta, az egyetemi központ megbízott főigazgatója elmondta: a témahetük fő célja, hogy a gyerekeket megtalálják, hiszen a fenntarthatóság témaköre számukra rendkívül fontos és izgalmas. A mai generáció tagjai tehetnek a legtöbbet azokért a feladatokért, amelyek az emberiségre várnak a jövőben. Nyilvánvaló, minél szélesebb körben megismertetik a diákokkal ezeket a tudományterületeket, ismereteket adnak át, annál inkább célba találnak náluk.

Ezt követően az általános és középiskolás tanulókkal megtöltött előadóteremben dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora tartott előadást. A prezentációja előtt összefoglalta gondolatait. Kiemelte: az élet a Covid óta jelentős változáson ment keresztül, s emellett még számos válsággal kell szembenéznie az emberiségnek. Ezek a válságok nem véletlenszerűen jönnek, hanem összefüggnek egymással, és a végső ok emögött az a fajta emberi tevékenység, ami a környezet állapotának romlását okozza.

– Ez a téma különösen érdekli a fiatalokat és azokat is, akik felelősen gondolkoznak a jövőről, az életükről, s szeretnének tisztán látni – folytatta. – Sajnos ezek a témák erősen átpolitizáltak, s különféle üzleti, gazdasági érdekek mentén kommunikáltak. Emiatt nehéz még ebben az információs társadalomban is megbízható és hiteles információkhoz jutni. A fenntarthatóság globális kérdéseivel foglalkozom abszolút politika- és érdekmentesen, csak azokat a tényezőket veszem sorba, amelyek a természettudomány, a műszaki tudományok oldaláról világítják meg a helyzetet. Kicsit sokkoló azzal szembesülni, hogy amit fenntarthatósággal kapcsolatban mondanak nekünk, annak természettudományos realitása nincs.

Ezt követően Lóki György solymász tartott izgalmas és látványos bemutatót az egyetemi központ udvarán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában