Programajánló

2024.03.13. 19:30

Programok az ünnepen Zalában

Zaol.hu

Pillanatkép a tavalyi zalaegerszegi ünnepi megemlékezésről

Fotó: Pezzetta Umberto

Megemlékezések megyén belül, határon túl

Március 15-én, pénteken az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat Zalaegerszegen 8:30-kor kezdődik közös imával a városért a Mária Magdolna-plébánia­templomban. 9-kor a Deák Ferenc téren beszédet mond prof. dr. Hermann Róbert történész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos igazgató-helyettese, majd 10-kor a Csány László téren folytatódik a megemlékezés, ott Balaicz Zoltán polgármester mond beszédet. 14 órakor a besenyői hősi emlékműnél tartja megemlékezését a Besenyő a 2000-es Években Alapítvány és a besenyői településrészi önkormányzat, beszédet mond Gecse Péter alpolgármester, a térség önkormányzati képviselője. Pénteken 15 órakor a botfai temetőben is tartanak megemlékezést a nemzeti ünnep alkalmából az Összefogás Botfáért Egyesület szervezésében, ahol szintén Gecse Péter szól a forradalomról. Az ünnepi műsort 16 órakor rendezik az Erdődy-Hüvös-kastélyban. Andráshidán március 14-én, csütörtökön 15 órakor a Gébárti úti Hősök Kertjében Domján István önkormányzati képviselő emlékezik a szabadságharcra és a zalai résztvevőkre, a műsorban közreműködik a Zalai 47. Honvédzászlóalj Egyesület, az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület és az Öveges József Általános Iskola tanulói.

Keszthelyen a nemzeti ünnepen 14:30-kor felvonulás indul a Fő térről a Balatoni Múzeumig, majd az intézmény kertjében 15 órától köszöntőt mond Manninger Jenő polgármester és Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő. Az ünnepi szónok dr. Estók János történész, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója lesz. Az emlékezők láthatják s hallhatják a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar, a Helikon Kórus, a Nagyváthy Néptáncegyüttes, valamint a Keszthelyi Vendéglátó Technikum ünnepi műsorát.

Hévízen pénteken 17:30-kor fáklyás felvonulás indul a Belvárosi múzeumtól a Városháza térre, ahol 18 órától Papp Gábor polgármester mond ünnepi beszédet. Közreműködik a Gyenes Néptánc Együttes, a Zalai 47. Honvéd Zászlóalj Hagyományőrző Egyesület és a Tiszta Forrás Dalkör.

Pacsán március 15-én 9 órakor a szoborparkban a Himnusz hangjaival kezdődik a megemlékezés az önkormányzat és a művelődési ház szervezésében. A pacsai általános iskola diákjainak műsora után Matyasovszky Margit, a Nemzeti Művelődési Intézet Zala vármegyei igazgatója mond beszédet. Ezt koszorúzás követi, az ünnepség a Szózattal zárul.

Lentiben csütörtökön 16.30-kor tartják a megemlékezést az 1848-as emlékműnél. Beszédet mond Horváth László polgármester.

Nagykanizsán csütörtökön 9.30-kor kezdődik a főhajtás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kanizsai hőseinek sírjánál a városi köztemetőben. 11 órakor az izraelita temetőben helyezik el az emlékezés köveit és avatják fel Horschetzky Sándor honvédtiszt emléktábláját a Nagykanizsai Zsidó Hitközség szervezésében, beszédet mond Radvánszki Péter rabbi. Pénteken a Deák téren 9.30-kor kezdődik a megemlékezés ünnepi térzenével, majd zászlófelvonással és koszorúzással a 48. gyalogezred emlékművénél, 10.30-kor emlékműsor kezdődik a Medgyaszay Házban, ünnepi beszédet mond Balogh László polgármester. 18 órakor fáklyás emlékező séta indul a Kossuth térről.

Zalakaroson csütörtökön 16.30-kor tartják a megemlékezést a Batthyány-szobornál, ünnepi beszédet mond Novák Ferenc polgármester.

Zalaújlakon pénteken 10.30-kor az Egry József Emlékház előtt tartják a megemlékezést, majd Zalaújlak kincsei címmel nyílik kiállítás az emlékházban.

Zalalövőn, a Salla Művelődési Központ és Könyvtárban csütörtökön 18 órakor emlékeznek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról. Köszöntőt Gyarmati Antal polgármester, ünnepi beszédet Vigh László országgyűlési képviselő mond. Műsort a helyi általános iskola tanulói adnak, majd megkoszorúzzák a Lékai parkban található Petőfi-emlékoszlopot. Letenyén pénteken 9 órakor a római katolikus templomban ünnepi szentmisével kezdődik a program. Ezt a kastélyparkban álló Kossuth-szobornál tartandó ünnepi megemlékezés követi, amelyben a Mura Térsége Tűzoltózenekar és az Andrássy Gyula Általános Iskola tanulói működnek közre. Lendván pénteken 17 órakor, az Alexandriai Szent Katalin-plébániatemplom melletti téren található Kossuth- és Széchenyi-emléktábla koszorúzásával kezdődik a muravidéki magyarság központi megemlékezése. Beszédet Horvát Tamás, a lendvai magyar nemzeti önkormányzati közösség elnöke és Magyar János polgármester mond. 18 órától a Városi Színház- és Hangversenyteremben ünnepi gálaműsort tartanak. Itt V. Németh Zsolt államtitkár, miniszterelnöki biztos és Orbán Dusán, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke lesz a szónok. Zalacsében, a művelődési házban pénteken 17 órakor az önkormányzat és az Erdeifaluért Alapítvány tart közös megemlékezést, a szónok ifj. Mikó-Baráth György újságíró lesz. Ezt Pungor Gábor és Molnár Gábor katonadalokból, harctéri énekekből összeállított műsora követi. Tófejen, a közösségi házban csütörtökön 16 órakor emlékeznek a forradalom évfordulójára. A műsorban a helyi óvodások működnek közre. Kustánszegen csütörtökön 18 órakor fáklyás felvonulással és koszorúzással emlékeznek a 176 évvel ezelőtti eseményekre. A menet az önkormányzat épületétől indul a honvédtiszt Barcza Boldizsár síremlékéhez. Beszédet Bécs Tiborné polgármester mond, műsort a helyi óvodások és általános iskolások adnak. Zalaháshágyon, a kultúrház előtti téren csütörtökön 16.30-kor tartanak ünnepi megemlékezést. Csörnyeföldön 10 kilométeres emléktúrát szerveznek a magyar polgári forradalom évfordulója tiszteletére, amely pénteken 9 órakor indul a faluháztól.

Nyitva a múzeum

Március 15-én Zalaegerszegen a Göcseji Múzeum kiállításai díjtalanul látogathatók 9-17 óra között, 14 órától rendezik meg a Fel, fel vitézek a csatára! elnevezésű családi délutánt. Kézműves és ügyességi feladatokkal vár a múzeum minden gyermeket, szülőt, nagyszülőt.

Oltónap

Március 15-én 13 órakor kezdődik a csonkahegyháti faluházban a 10. Gyümölcsoltó nap, melyen előadóként részt vesz Salamon János, a keszthelyi egyetem oktatója, valamint Kovács Gyula gyümölcsész, a mozgalom elindítója. A rendezvényt magbörze és kézművesvásár egészíti ki.

Jubiláló város

Letenyén pénteken tartják a település várossá nyilvánításának 35 éves jubileumi ünnepségét. A program 10.45-kor kezdődik a Fáklya Művelődési Házban, ahol köszöntőt Farkas Szilárd polgármester, ünnepi beszédet dr. Pálfi Dénes, a város díszpolgára mond. Az ünnepi műsorban a Mákvirág citerazenekar, a Vox Varietas kamarakórus, az Andrássy Gyula Általános Iskola énekkara, a Hóvirág Óvodába járó gyermekek, a Muragyöngye és a Hóvirág mazsorettcsoport, illetve a Letenyei Alapfokú Művészeti Iskola növendékei működnek közre.

Képzőművészeti kiállítás

Letenyén, a Fáklya Művelődési Házban csütörtökön 14 órakor tartják a Letenye az én városom című gyermek képzőművészeti pályázat ünnepélyes eredményhirdetését, s egyben a pályázatra beküldött művekből összeállított kiállítást is megnyitják.

Színházi előadás

Letenyén, a Fáklya Művelődési Házban pénteken 19 órakor a 4 Art Produkció színművészei, Gregor Bernadett, Xantus Barbara és Beleznay Endre a Hármasban a legjobb című kétfelvonásos vígjátékot mutatják be.

Filmklub

Petrikeresztúron, a faluházban csütörtökön 18 órakor az Így vagy tökéletes című romantikus vígjáték bemutatásával folytatódik a Petőfi Program által támogatott filmklub sorozata.

Kézműves-foglalkozás

Muraszemenyén, az orvosi rendelő melletti közösségi színtérben pénteken 14 órától húsvétváró kreatív foglalkozást tartanak.

Koncertek, zenés partik

Zalaegerszegen, a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok büféjében csütörtökön 21 órától a helyi Zaklatás, majd 22.30-tól a Hétköznapi Csalódások zenekar ad koncertet. Az Angels Clubban csütörtök este a Fáraó bulizenekar lép fel. Az est sztárvendége a Kozmix lesz. A Mimosa Lounge csütörtök esti partiján Slam Jr. és Szeifert keveri a zenét. Nagykanizsán, a Kanizsa Clubban pénteken Nigel Stately és Krasznai lép fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában