Helyi közélet

2024.03.31. 18:00

A növénydoktor az aktuális kiskerti tennivalókról Zalaegerszegen

Aktuális kiskerti növényvédelemről tartott előadást a Keresztury-VMK-ban a Zalaegerszegi Hagyományápoló Kertbarát és Kulturális Egyesület tagjai számára dr. Varga Zsolt, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Zala Vármegyei Területi Szervezetének elnöke. Ha már túl vagyunk a metszésen, hangsúlyozta, a legfontosabb teendő az esetleg betegségeket hordozó növényi maradványok megsemmisítése, a fák sebkezelése.

Fincza Zsuzsa

Dr. Varga Zsolt a kertbarátok növényvédő tudását pallérozta

Fotó: Fincza Zsuzsa

A lemosó permetezések során a gazdák ügyeljenek a permetszer magas olajtartalmára, a bő lémennyiségre, tanácsolta a szakember, és felhívta a figyelmet a hatóanyagok, köztük a rézkészítmények veszélyességi besorolásának megváltozására, az acetamiprid (Mospilan, Spilan) hatóanyagú permetszerek pedig a II. kategóriába kerültek, vagyis vásárlásuk a "zöldkönyv" meglétéhez kötött. Sorra vették a gyümölcsfák, az almatermésűek és a csonthéjasok fontosabb gombabetegségeit, kórokozóit, az ellenük való védekezés módjait, majd a zöldségfélék minél környezetbarátabb védelmét beszélték meg.

Dr. Varga Zsolt a kiskerti gyümölcsök, zöldségek növényvédelméhez adott jó tanácsokat
Fotó: Fincza Zsuzsa

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában