Ünnepi megemlékezés Zalalövőn

2024.03.15. 17:55

A nemzeti öntudatra ébredés ünnepe

Március 15-e a magyar nép öntudatra ébredésének ünnepe. Így fogalmazott Zalalövőn, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett városi megemlékezésen Gyarmati Antal polgármester. Az északnyugat-zalai kisvárosban csütörtök este tartottak ünnepséget.

Gyuricza Ferenc

Gyarmati Antal (középen balról) és Vigh László a Zalalövői Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjaival a Petőfi emlékoszlopnál

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Salla Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében Gyarmati Antal többek közt arról beszélt, hogy március idusa „egy elnyomott nép élni akarásának végső és elkeseredett kiáltása, amely megmutatta a világnak, hogy él még egy nemzet a Kárpátok ölelő karjai között, amely képes az öngondoskodásra, amely képes hangot adni az érzéseinek, vágyainak, és amely méltó egykori dicső őseihez.”

Vigh László a zalalövői ünnepségen 
Fotó: Gyuricza Ferenc

Az ünnepség szónoka Vigh László, a térség országgyűlési képviselője volt, aki többek közt a márciusi ifjak által megfogalmazott követelések máig érvényes aktualitásáról beszélt, többek között arról a pontról is, amely a magyar katonák külföldre vitelének ellenzéséről szólt. Ennek során arra is felhívta a figyelmet, hogy a szomszédunkban testvérháború dúl, amiből a képviselő szerint mindenképpen ki kell maradnunk.

A zalalövői általános iskola tanulóinak műsora 
Fotó: Gyuricza Ferenc

Az ünnepi beszédet követően a helyi általános iskola tanulói adtak műsort, majd a résztvevők fáklyás felvonulással a Petőfi-emlékoszlophoz vonultak, illetve meg is koszorúzták azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában