Kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

2024.02.05. 10:30

Tudtad, hogy a Somló-hegyen bronzkori harcosok laktak?

Olyan érdekesek a leletek, hogy Magányos hegy kincsei – Évezredes történetek a Somló-hegyen címmel új régészeti kiállítás nyitottak a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Zaol.hu

Lándzsahegy a Magányos hegy kincsei – Évezredes történetek a Somló-hegyen című új régészeti kiállításon a Magyar Nemzeti Múzeumban

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Somló mint vulkáni tanúhegy ma leginkább különleges borvidékként, kirándulóhelyként és középkori vára miatt ismert, és kevesen tudják, hogy a Kr. e. I. évezred első felében harcosok vezette közösségek lakták.

A tárlat a Somló-hegyen zajló legújabb régészeti kutatások eredményein és a magyar régészet hőskorából származó felfedezéseken keresztül mutatja be a terület késő bronzkori és kora vaskori világát, a hegyet uraló harcosok szokásait és a két korszak fémműves mestereinek legszebb alkotásait – tájékoztat honlapján a Magyar Nemzeti Múzeum.

Tárgyaikkal együtt temették el a halottakat a Somlón

Ez a hely változatos történeteket rejt az egykor ott élt emberek vadászatairól, lakomáiról, ünnepeiről. A hegy előterében teljes közösségek munkáját felemésztő, hatalmas sírhalmok alatt találták meg a régészek azokat a halottakat, akiket tárgyaik társaságában temettek el egykor.

A Somló-hegy már a XIX. században európai hírnévre tett szert a területéről előkerült késő bronzkori és kora vaskori sírok révén. Az elmúlt száz évben azonban a magyar régészet megfeledkezett a hegyről, ezért a kiállítás azt szeretné bemutatni, hogy milyen elfelejtett történeteket rejt a hegy, valamint hogy miket tud ebből rekonstruálni a régészet.

A teljes cikket a likebalaton.hu-n olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában