Ez történt

2024.02.16. 17:00

Térségi híreink

Szabó Judit

A Zala Vármegyei Közgyűlés elnökével egyeztetett a lendvai főkonzul

Bemutatkozó látogatásra érkezett Zalaegerszegre, s a Zala Vármegyei Közgyűlés elnökével egyeztetett Kelemen Gertrúd lendvai főkonzul. Magyarország lendvai főkonzulátusának vezetője dr. Pál Attila közgyűlési elnökkel folytatott beszélgetést, amely során áttekintették a szlovén-magyar határon átnyúló együttműködések Zala vármegyei vonatkozásait. Kölcsönösen kihangsúlyozták az anyaország és a külhoni magyarság szoros viszonyát, amelyet erősít a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösségnek a közös örökség megőrzésében, a vármegye önkormányzata támogatásával végzett munkája. Kelemen Gertrúd korábbi munkái két fő szakterületként a külhoni magyarságot és a kulturális diplomáciát érintették, tapasztalatai számos előnyt hordoznak a szlovéniai magyarság számára. Az egyeztetés zárásaként a felek megállapodtak a találkozások rendszeressé tételében, amely által folyamatosan naprakész információkkal rendelkezhetnek az együttműködés formálásához – tájékoztatott a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Vaszary Kolos hercegprímásra emlékeztek szülővárosában, Keszthelyen

Vaszary Kolos néhai hercegprímásra emlékeztek születésének 192. évfordulóján Keszthelyen. A magyar katolikus egyház kiemelkedő személyiségét a Balaton fővárosában keresztelték meg, majd később ott volt elsőáldozó és bérmálkozó is. Az emléknapot – amely Vaszary Kolos szobrának megkoszorúzásával kezdődött – a Keszthelyi Nemzeti Kör, a KÉSZ és a KDNP helyi csoportja, illetve a Bencés Diákszövetség szervezte. A Fő téri templomban tartott szentmisén Kiss László kerületi esperes, Hévíz plébánosa úgy fogalmazott: a néhai főpásztor számára nagyon fontos volt a hazaszeretet, a hit s az ország népéhez való ragaszkodás. Felkarolta a város szegényeit és diákjait, sőt: alapítványt hozott létre e két csoport támogatására. Az ő tevékenysége akár az oktatásban, akár szociális területen mind a mai napig példaértékű éppúgy, ahogyan a hazájához való ragaszkodása is – emelte ki Kiss László. Szentbeszédében Barkó Gábor Ágoston O.S.B., a tihanyi bencés apátság alperjele az életművet méltatva sorolta, Vaszary Kolos a győri bencés gimnázium igazgatója, majd pannonhalmi főapát, esztergomi érsek, bíboros, s végül Magyarország prímása volt, akinek életpéldáját érdemes követni és bölcsességéből merítkezni.

Pénteken kezdődik a 24. Kanizsai Esték sorozata

A Nagykanizsai Református Egyházközség szervezésében a gyülekezeti teremben február 16-án 18 órától Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspökének előadásával kezdődik a 24. Kanizsai Esték sorozata. Az eseménysorozatról Hella Ferenc református esperes elmondta: az idei az "élő Ige" éve, ennek kapcsán beszél a püspök is, az igehirdetés tudományáról. Becsülik, ha valaki a Bibliát mint irodalmi alkotást népszerűsíti, örülnek, ha valaki a Szentírás isteni ihletettségének bizonyítékait tárja a kételkedők elé, most azonban azt akarják felmutatni, hogyan cselekszik Isten Igéje azoknak az életében, akik Krisztust követik. Február 23-án 18 órakor Vladár Gábor nyugalmazott teológiai tanár tart beszámolót arról, hogy miként működhet jól egy gyülekezet. A sorozat vendége lesz még dr. Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat igazgatója, Gaál Botond professzor, aki Munkácsy Krisztusa címmel tart vetített képes előadást.

Tódor Szabolcs plébános lett az Év embere a Zalai Hírlap és a zaol közönségszavazásán

Az elmúlt hetekben az olvasók több ezer voksot adtak le az Év embere közönségdíj-szavazásán, melyet február 1-jén indítottak útjára. Az Év embere jelöltjei kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az elmúlt évben, életművükkel gyarapították a régiót 2023-ban. Az olvasók két héten keresztül voksolhattak Zala vármegye kiválóságaira. Döntésük alapján az év embere 2023 közönségdíjat Tódor Szabolcs búcsúszentlászlói plébános veheti át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában