Miénk itt a tér

2024.02.09. 14:00

Nagykanizsai farsangi fánkfesztivál

2006-ban rendezték meg először a nagykanizsai VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban a farsangi fánkfesztivált. A zsűri tizenhét csapat fánkjait kóstolta végig és természetesen nagyon nehéz helyzetben volt a döntéskor, hiszen az asztalokon szebbnél szebb sütemények kínálták magukat, mint például a forgácsfánk, a rózsafánk, a csokival bevont, a színes cukorral megszórt, a lekvárral, a tejszínes gesztenyemasszával kínált…

Nagy Betti

Nagykanizsai fánkfesztivál 2006-ban,

Forrás: ZH-Archívum/Szakony Attila

Szerencsére hagyománnyá vált Nagykanizsán ez az „édes” fesztivál, a második rendezvényről a Zalai Hírlap 2007. február 17-ei lapszáma tudósított: „Minden előzetes várakozást felülmúlt a II. Farsangi Fánk Fesztivál látogatóinak száma, már a földszinti aulában egymást érték az emberek, így aztán nem volt kis mutatvány közel kerülni az egyedi díszítésű fánkos asztalokhoz, de az biztos: megérte! A tíz fánksütő csapat ugyanis olyan finomságokat, már-már kuriózumokat kínált, melyek után mindenki megnyalta a tíz ujját. A Nagyrécsei Nyugdíjas Klub négy tagja (Gerencsér Józsefné, Salamon Lászlóné, Takács Tiborné, Tóth Lajosné) például kétfajta forgácsfánkot, meggyel díszített rózsafánkot, rumos, csokis és lekváros szalagfánkot, marcipános és túrófánkot prezentált a vendégeknek, mint egyikük elárulta: már hajnal ötkor elkezdték a sütést. Azt sem rejtették véka alá, hogy tavalyi sikerüket szeretnék megismételni. – A szalagfánk mellett forgács-, rózsa-, mazsolás, csokis, diós, narancsos, marcipános és almafánkot, valamint hússal töltött krumplis fánkot is sütöttünk, s nagyon boldogok vagyunk, hogy ilyen gyorsan fogy az asztalunkról – mondta Grabant Jánosné, a Szepetneki Nefelejcs Egyesület elnöke, már csoportja üveges táncára készülve. Tótszerdahelyi Nyugdíjas Klub triója – mint Kobra Györgynétől megtudtuk – reggel héttől délig tartó munkával 250 darab szalagfánkot sütött 4,5 kilogramm lisztből, 20 tojásból és 6 darab ötdekás élesztőből a kultúrház konyháján, ahol kétszer dagasztottak. A Bázakerettyei Művelődési Ház csapatának fánkjait Horváth Lászlóné betegágyából felkelve készítette, míg a Vasutas Nyugdíjas Klub csapata hat féle fánkot sütött, melyek stílusos tálalásához egyikük unokája adta kölcsön az elemes kisvasútját.”

Képgalériánkba a Zalai Hírlap archívumából, Szakony Attila felvételeiből válogattuk fotókat a 2006-os és 2007-es farsangi fánkfesztiválról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában