Nem memoár, de mégis naplószerű kötet

2024.02.01. 14:00

Nádasdy Ádám író, költő, nyelvész, egyetemi tanár két zalaegerszegi helyszínen találkozott olvasóival

Évek óta London és Budapest egyszerre az otthona. Mondta is, nem a legjobb kombináció forintban kapni a jövedelmet és aztán azt fontban elkölteni, dehát nem kell mindig jól járni. Két, abszolút telt házas találkozón is hallgathatták az elmúlt napokban az irodalom zalaegerszegi kedvelői Nádasdy Ádámot.

Arany Horváth Zsuzsa

Nádasdy Ádám a zalaegerszegi könyvtárban

Fotó: Pezzetta Umberto

Az egyetemi tanár, író, költő, esszéista, nyelvész, műfordító a Zrínyi Miklós Gimnáziumban Az ember tragédiájáról és a magyar nyelvről beszélgetett a diákokkal és a tanárokkal, akik között többen más iskolából érkezve foglaltak helyet, majd a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban már főleg a legutóbbi, a Hordtam az irhám című 2023-ban megjelent, Várkonyi Benedek interjújával induló kötete volt a beszélgetés tárgya. Az unikálisan derűs, történetmesélős délutánt a vendég megnyerő modorán, stílusán, habitusán kívül Karáth Anita zrínyis irodalomtanárnak és a zalaegerszegi származású, ma Londonban egyetemi tanárként dolgozó dr. Tarsoly Eszternek köszönhette a közönség. Utóbbi több angliai magyar vonatkozású kulturális rendezvényen szolgálhatta Nádasdy Ádámmal  – a nagykanizsai gyökerű Fejtő Ferenccel, Szegedi-Maszák Mihály professzorral – együtt a magyar irodalom népszerűsítésének ügyét. Még az is megesett, hogy Nádasdy a Csárdáskirálynő slágereiből zongorázott a folyosón álló hangszeren egy műfordítási konferencia szünetében a londoni magyar intézetben.

A könyvtárbeli első kérdések a memoárszerű, de az időrendet tekintve laza szövésű prózakötet címadását tisztázták: a „hordtam az irhámat” szófordulat átkeretezi az eredetit, inkább arra utal, hogy a szövegek alanya, a szerző jártában keltében, ide-oda vetődve mi mindent élt meg 76 éve alatt. Nézzük, hogy is kezdődik ez a 2014-ben papírra vetett szakasz, annál is inkább, mert a zalaegerszegi estében is felhangzott: „Egy időben rengeteget voltam az utcán. Kilométereket gyalogoltam, befordultam mellékutcákba, átmentem átjáróházakon, szaladtam a Duna-hidakon és kutyagoltam vasúti felüljárókon. (...) Hogy ott lakik-e az ember valahol, az nem elsősorban fizikai kérdés (tehát hogy hol tölti a legtöbb idejét), hanem a személyek közötti viszonynak, a felek megállapodásának kérdése.”

A legújabb kötet címlapja
Fotó: ZH

„Felnőtt megfigyelések visszafelé”, definiálta törekvését az író.

Karáth Anita érdeklődése kutatta a budapesti polgári családi hátteret is, hiszen köztudomású, hogy Nádasdy Ádám nagyapja az Osztrák-Magyar Monarchia tengerésztisztje volt, édesanyja operaénekes, édesapja az operaház egykori főrendezőjeként a magyar kultúra fontos szereplője. Innen eredeztethető a gazdag nyelvismeret: a Nádasdy-családban beszéltek németül, olaszul, franciául, Ádám iskolás korában maga választotta hozzájuk az angolt. A védettséget adó gyerekkorhoz természetes módon tartozott a zongora, a vívás, tizenévesként franciaországi nyári táborozás.

Nádasdy Ádám jelenkori kétlakisága okán az egerszegi beszélgetők körbejárták az itthon-otthon fogalompárját is. Irányadó ez ügyben a kötet hátlapján is kiemelt pár sor: „Külföldi vagyok, ez az, amit a legkevésbé szerettem életemben, külföldinek lenni. Otthon is azt tanultam: az ember ne legyen külföldi, az ember mindenütt otthon van, és ahol nincs, oda nem kell menni.”

A rezignált történetmesélés, a szelíden jókedvű lelkiállapot tisztán átdereng a kis prózai szösszenetek határokat, országokat, kultúrákat átívelő hangulatán, talán ezért jegyezte meg Karáth Anita, téli depresszió ellen olvassunk Nádasdy Ádámot.

Idén júniusban várható a Billeg a csónak című verseskötet, ami „nem lesz ilyen nyájasan vidám”, fenyegetőzött mosolyogva Nádasdy Ádám, aki az est végén még hosszú-hosszú ideig dedikálta a Hordtam az irhámat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában