Összefogással gyógyul a festőművész

2024.02.12. 10:00

Jótékonysági est a daganatos betegséggel küzdő, Keszthelyen élő alkotóért

Egy rákbetegséggel küzdő, tíz éve Keszthelyen élő orosz festőművész gyógykezeléséért rendeztek jótékonysági estet a Balaton fővárosában. A segítőakció az elmúlt hetekben nemzetközi méretűvé nőtt: a térség alkotói s gazdasági életének szereplői mellett nagyon sokan álltak Natalia Staroseltceva mellé.

Péter B. Árpád

Összefogva segítenek, b-j Szabó Siklódi Lia, Tóth-Kiss Hajnalka, Natalia Staroseltceva és Balogh-Kovács Beatrix

Fotó: PBÁ

A képzőművésznél daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, amelynek kezelése – mivel máig nem kapott letelepedési engedélyt – csak akkor lehetséges, ha kifizeti annak sokmilliós költségét.

Tóth-Kiss Hajnalka, Balogh-Kovács Beatrix és Szabó Siklódi Lia ezért jótékonysági akciót indított, amelynek egyik fontos állomása volt a szombati vacsoraest és képzőművészeti licit, amelyre számos térségi üzletember, illetve Natalia és férje, az ugyancsak alkotó Kosztya bácsi tisztelői, barátai érkeztek a Halászcsárdába. Ennek tulajdonosa, Szita Gábor a bevétel egy részét felajánlotta a gyógykezelésre, sőt: Hegedűs Gáborral és Szabó Siklódi Liával együtt muzsikált is a rendezvényen.

Natalia Staroseltceva és férje 2015 óta él Keszthelyen, s ez idő alatt több kiállításon bemutatkozott a városban, emellett a művészházaspár aktív részese a település rendezvényeinek, például a Street-, illetve a verklifesztiválnak.

Most megmozdult a nemzetközi és hazai művésztársadalom, a felajánlásoknak köszönhetően elindulhatott az életmentő kezeléssorozat. A képzőművész lapunknak elmondta, most jól van, a szervezete birkózik a betegséggel. Már két kemoterápiás beavatkozáson túl van, még tíz vár rá, majd ezt egy műtét követi.

Sokat sírtam az elmúlt időszakban, s rendkívül hálás vagyok azoknak, akik segítenek. Nem is mondhatok mást: ilyen támogatás és szeretet mellett természetesen megbirkózunk ezzel a kórral – fogalmazott a könnyeivel küzdve Natalia Staroseltceva, aki köszönetet mondott orvosainak, dr. Pozsiczky Szilviának és dr. Nagy Beatrixnek.

Szita Gábor arról beszélt, természetes volt, hogy segítenek, hiszen az emberség s a jó szándék sok nehézséget képes legyőzni.

Szerinte a szeretet a „legalapvetőbb kommunikáció”, s erre példa ez a jótékonysági szolgálat is.

Szabó Siklódi Lia nemcsak egyik szervezője volt az estnek, hanem énekelt is a vendégeknek. Úgy fogalmazott, átéli, amit a kialakult helyzetben Natalia érezhet.

Marosvásárhelyen születtem, 1991 óta élek Magyarországon, s tudom, milyen, amikor valakinek letelepedési engedélyt kell szereznie. Magyar ajkúként nekünk annak idején picit könnyebb volt, bár édesapámnak egy évet kellett Magyarországon dolgoznia, hogy a családját befogadhassa, s újabb hat esztendő elteltével kaphattuk csak meg az állampolgárságot. Natalia és férje ennél is nehezebb utat jár be, annak ellenére, hogy immár egy évtizede aktív részesei Keszthely kulturális életének. Természetes, hogy segíteni próbálunk – összegzett Szabó Siklódi Lia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában