2024.02.11. 13:40
Farsangi hagyományok és szokások
A farsangi szokások bemutatása érdekében szervezett egész napos programot szombaton Zalalövőn a helyi Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület. A nagyszabású rendezvény ezúttal is két részből állt, először a disznóvágáshoz köthető gasztronómiai élményeket elevenítették fel.
Treiber Zoltán (balról), Barabás Bence és Csonka Ferenc a disznóvágásból származó véres és májas hurkával, illetve egyéb disznótoros ételekkel
Fotó: Gyuricza Ferenc
A program valójában már péntek délután kezdetét vette, hiszen a civil szervezet tagjai akkor a helyi általános iskolásoknak mutatták meg, annak idején, házi körülmények között hogyan készítették el a véres, májas és hajdinás hurkát, ami a téli időszak egyik legkedveltebb étele volt. Szombaton délelőtt a leölt disznó felbontásával folytatódott a bemutató, a program ezen része már a felnőtt érdeklődők előtt zajlott.
- Harmadik alkalommal szerveztük meg a Farsangfarki vigadalom elnevezésű rendezvényünket, ami két részből állt, először a téli időszakban szokásos disznóvágás került a fókuszunkba, délutánra pedig a vidámságra törekedve kulturális programokat, jelmezes bemutatókat szerveztünk – magyarázta Csonka Ferenc egyesületi elnök. – Ez utóbbinak mintegy 250 helyi gyermek szereplője mellé ezúttal vasi fellépőket hívtunk, az Ungaresca táncegyüttest Szombathelyről, a szalafői népzenészeket, illetve Fölnagy Csaba gitáros énekmondót, míg az este koncertet a zalaegerszegi Shabby Blues Band adta.
Csonka Ferenc hozzátette: a programhoz néhány további helyi civil szervezet is csatlakozott, míg az infrastruktúrát az önkormányzat biztosította a rendezvényhez. Társult a helyi óvoda és általános iskola is, a fellépők biztosítása mellett jótékonysági süteményvásárlással, illetve egyéb karitatív jellegű tevékenységgel, amivel az intézmények működését segítik.