Közúti és vasúti fejlesztésekről

2024.02.01. 16:30

Az Építési és Közlekedési Minisztérium tartott konzultációt Nagykanizsán

A következő 10 évben 15 milliárd eurót, azaz 6500-7000 milliárd forintot akar vasúti fejlesztésre fordítani a kormány - hangzott el csütörtökön, a kanizsai kamara által szervezett Építési és Közlekedési Minisztériummal való konzultáción. A rendezvényen Csepreghy Nándor miniszterhelyettes adott tájékoztatást az elkövetkezendő időszak stratégiai fejlesztéseiről.

Pásztor András

Kanizsán Csepreghy Nándor államtitkár ismertette az Építési és Közlekedési Minisztérium fejlesztési terveit

Fotó: Szakony Attila

A kamara által szervezett találkozó annak a sorozatnak a része volt, melynek keretében a dél-zalai város lobbitevékenységet próbál kifejteni a helyi és térségi fejlesztések megvalósulása kapcsán, illetőleg a különböző minisztériumok is beszámolhatnak terveikről.

Ennek megfelelően a rendezvény elején Balogh László polgármester foglalta össze azokat a Nagykanizsa számára fontos fejlesztéseket, melyek a kormánnyal való együttműködés keretében valósulhatnak meg. A polgármester jelezte: elhelyezkedéséből adódóan a dél-zalai város remek helyszín lenne egy logisztikai központ kialakításához.

- Örülünk, hogy komoly szándék mutatkozik a Nagykanizsát és Zalaegerszeget összekötő 74-es főút kétszer két sávos fejlesztésére, ugyanakkor a Nagykanizsa és Zalaszentiván közötti vasútvonal villamosítására is nagy szükség lenne - fogalmazott a polgármester, aki megjegyezte: ugyan a Modern Városok Program lezárult, de a város számára beígért déli elkerülő út, sportuszoda, szálloda és konferenciaközpont megvalósításáról nem mondott le az önkormányzat. A polgármester végezetül egy nagyberuházás Kanizsára telepítését fogalmazta meg kérésként.

A rendezvényen részt vett Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője is, aki leszögezte: örül a kamara és a vállalkozók támogatásának, hiszen ezáltal még erőteljesebben képviselheti a város és a térség fejlesztési elképzeléseit a Parlamentben, illetve a szaktárcákkal folytatott háttéregyeztetések során.

Ezt követően dr. Polay József, a kanizsai kamara elnöke érvekkel támasztotta alá a dél-zalai térség fejlesztésének fontosságát, kiemelve a vasúti és közúti áruszállításban rejlő lehetőségeket, illetve a határ menti együttműködésből származó előnyöket.

Cserpeghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára elismerte, hogy az elmúlt évtizedben főként az ország keleti részén történtek nagyobb fejlesztések és beruházások, s mint mondta: tudják, hogy az ország déli régiójában komoly növekedési potenciál rejlik.

- A következő 4-5 évben a szaktárca azon fog dolgozni, hogy Magyarország minden településéről 30 perc alatt elérhetők legyenek a járási központok, ez pedig számos alsóbbrendű út felújítását, rekonstrukcióját jelenti a gyakorlatban - emelte ki az államtitkár, aki a vasúti fejlesztésekről szólva pedig azt mondta: az ország- és vármegyebérletekkel vonzó tarifarendszert alakított ki a minisztérium, a következő 10 évben pedig 15 milliárd eurót, azaz 6500-7000 milliárd forintot akarnak költeni a vasúti pályavonalak felújítására, illetve a szolgáltatás színvonalának emelésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában