"Hej regő, régi törvény"

2024.01.06. 19:00

Újévköszöntő népszokások - szombati gyermekfoglalkozás a zalaegerszegi Mindszentyneumban

Regölés, három királyjárás, táncos gyermekjátékok, hangszerbemutató, rajzolás kínált szombat délutáni ismeretszerzést és kikapcsolódást a Mindszentyneumba látogató családoknak, akiket az egész héten tartó szünidei matiné sorozatban ezúttal újévi néphagyományokkal ismertette meg a résztvevőket Hardi András táncpedagógus néptáncos és Hardiné Partics Edina néptáncos.

Arany Horváth Zsuzsa

A foglalkozást Hardi András és Hardiné Partics Edina vezette

Fotó: Pzzetta Umberto

A keszthelyi, idén már 55 éve fennálló Nagyváthy Néptáncegyüttes tagjaiként is ismert házaspárhoz három fiuk, a tíz éves Kristóf, a hat éves Vince és három éves Dénes is csatlakozott.  (A Nagyváthy Néptáncegyüttes az 1945-ben alapított, már tíz éve nem létező, Festetics György jószágkormányzójáról, Zala és Somogy táblabírájáról Nagyváthy Jánosról elnevezett keszthelyi középiskola égisze alatt alakult meg.)

Az interaktív program során először a regöléssel ismerkedtek meg a résztvevő gyerekek. Megtanulták a hajdanán a falusi házról házra járó jókívánság vivő szokás dalait, táncait, drámajátékait, majd a legenda szerint a megszületett Kisjézushoz érkező három királyok  avagy napkeleti bölcsek látogatását idézték fel a magyar népi hagyományok szerinti rituálék alapján. Szó esett a nagykarácsony és kiskarácsony különbségéről, a Mikulás és a Télapó közti eltérésről, a január 6. , azaz vízkereszt után kezdődő farsangról. A regölő dalok között szerepelt a "Hej, regő, régi törvény" kezdetű regölő ének, valamint az "adjon az isten ennek a gazdának két kis tehenet,/ tejet, vajat eleget,/hadd süssenek rétest /a szegény regölőknek". Hardi András elmondta a gyerekeknek, hogy a hajdani varázsszavaknak mágikus erőt tulajdonítottak, s remélték, hogy a jókívánságok nyomán szerencsés lesz az új esztendő. A résztvevők lerajzolhatták, milyennek képzelik el a három királyokat, körjátékokat játszhattak és a botos táncokat  tanultak. A foglalkozás végén különböző furulyákat mutatott be a programvezető játékmester, köztük például a kevéssé ismert, főleg Erdélyben és a csángók által használt kavalt.

A programhoz somogyi népviseletbe öltözött Hardi András és rajztanár felesége először mutatta be a téli ünnepkörhöz kapcsolódó foglalkoztató órát, maguk is tapasztalatot gyűjtöttek arról, hogy hogyan fogadják a gyerekek. A tánckollekcióban somogyi pásztortáncokat tanítottak a zalaegerszegi családoknak.

A Mindszentyneum egy hetes szünidei matiné sorozatának közel négyszáz résztvevője volt, a következő alkalomra pedig január 20-án kerül sor, amikor madáretetéssel, madáretető készítéssel foglalkozhatnak majd a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában