Településindex

2024.01.22. 11:00

Tudja milyen összevetésben végzett Hévíz az első helyen?

Az Egyensúly Intézet kidolgozta az úgynevezett „településindex”-et, mely az ivóvízbekötések arányától a szelektíven elszállított hulladék arányán át az ezer főre jutó játszóterekig számos indikátor alapján képes objektíven értékelni a települések adottságait és fejlődését.

Pásztor András

Hévíz a legtöbb indikátor esetében kifejezetten jól teljesített.

Fotó: Hévíz

A szerdán publikált 2023-as Településindex külön kategóriában kezeli a fővárosi kerületeket, a megyeszékhelyeket, a 15 ezer lakos feletti településeket, a kisvárosokat és a községeket.

A fővárosi kerületek kategóriájában az V. kerület végzett az élen a vizsgált időszakban, a második helyre az I. kerület került, míg a harmadik helyezést a VI. kerület szerezte meg. A három legdinamikusabban fejlődő kerületnek az Egyensúly Intézet településindexe alapján az V., a XIII., illetve a IX. kerület bizonyult.

A megyeszékhelyek között Székesfehérvár lett az első helyezett: 12 indexponttal előzte meg a második helyezett Győrt, de alig maradt le a harmadik helyről Eger. Székesfehérvár ment keresztül a legnagyobb fejlődésen a vizsgált időszakban, számos meghatározó területen maga mögött hagyva a többi megyei jogú várost. A második legtöbbet fejlődő megyeszékhely Zalaegerszeg volt, a város több mint 15 indexpontot javított az elmúlt években.

Zalaegerszeg minden indikátort figyelembe véve átlagosan 10 indexpontot javult 2014 és 2021 között. Jelentősen növekedett például a lakosságtól szelektíven elszállított települési hulladék aránya (8 százalék → 33 százalék), illetve az ezer lakosra jutó személygépkocsik (353 darab → 467 darab) és internet-előfizetések száma (326 előfizetés → 418 előfizetés).

Az 5 ezer fő alatti lakosságszámmal rendelkező kistelepülések mezőnye rendkívül szorosnak bizonyult: az élen minimális különbségek döntöttek a helyezésekről. Az öt legjobb indexpontszámmal rendelkező kistelepülés közül négy a Balaton környékéről került ki. 

Az első helyet Hévíz, a másodikat Fonyód, a harmadikat Alsóörs, a negyediket Berente, az ötödiket pedig Balatonföldvár szerezte meg. Fonyód és Hévíz között szoros volt a verseny a vizsgált időszakban, ám végül a zalai település győzött. 

Hévíz a legtöbb indikátor esetében kifejezetten jól teljesített. A tízezer főre vetített élelmiszerboltok és élelmiszer-jellegű belkereskedelmi egységek számában maximális pontszámot ért el, de kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet a bűncselekmények alacsony száma tekintetében, valamint a nyilvántartott álláskeresők, az önkormányzati járdák kiépítettsége, a diplomások aránya, illetve a lakások átlagos négyzetméterára dimenziójában is.

A dobogó másik két helyezettje is ugyanezekben a kategóriákban tűnt ki, de a teljesítményük mégsem volt elegendő ahhoz, hogy megelőzzék a gyógyfürdők települését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában