„Láss, ne csak nézz”!

2024.01.25. 08:30

Online kiadvánnyal tisztelegnek a magyar kultúra napja előtt a kézművesek

A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete a magyar kultúra napja tiszteletére új kezdeményezéssel, egy online fotódokumentummal jelentkezett. A népi kézművességet és annak műhelyeit bemutató virtuális kiadványt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta, amit az egyesület honlapján és Facebook-oldalán tekinthetnek meg.

Mozsár Eszter

Mesterségbemutató a Hevesi Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány alkotóházában

Fotó: Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete

A hazánk kézműves műhelyeit és alkotó közösségeit tömörítő, Zalaegerszegen 2011-ben alakult Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete még novemberben írt ki pályázatot az egyesület tagságának, amiben arra kérték őket, hogy fényképeken mutassák be a náluk folyó szakköröket, tevékenységeket. Ahogy az egyesület elnöke, Prokné Tirner Gyöngyi fogalmaz, az értékmentő és értéket teremtő kézművességnek szerettek volna még nagyobb nyilvánosságot adni.

Az első kukoricafosztás. Rendeki Porta - Csabrendek
Fotó: Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete

– A felhívásra közel 400 fotó érkezett, melyekből a fotó- és képzőművészből, etnográfusból és a tagjainkból álló zsűri válogatta ki a legjobbakat. Novemberben írtuk ki a pályázatot, hogy a magyar kultúra napjának ünnepét emlékezetessé tegyük ezzel a rendhagyó digitális tartalommal.

Címer. Alsópáhoki Sártekerő Fazekasműhely és Galéria
Fotó: Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete

 

Az új kezdeményezésünkben a népi kézműves örökséghelyszínekről és az ott folyó tárgyalkotó népművészeti tevékenységről, valamint a Himnusz által ihletett alkotásokról készült fotókat tesszük közzé. A tervek szerin a fényképeket vándorkiállításon is szeretnénk bemutatni - tájékoztatott az egyesület elnöke, aki reméli, hogy támogatások függvényében jövőre ugyancsak hasonló módon jelentkezhetnek a kultúra napján.

Maradandó eredmény. Országos Nemezestábor a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban
Fotó: Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete

Az online kiadványt Prokné Tirner Gyöngyi szerkesztette, a grafikai tervező Imre Sándor.

A dokumentum ITT érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában