Mindannyian Krisztus népe vagyunk

2024.01.28. 15:30

Ökumenikus imaalkalom a hévízi protestáns templomban

Az ökumenikus imahéthez csatlakozva immár hatodik alkalommal tartottak imaestet a hévízi protestáns templomban. Ezúttal a katolikus, a református és az evangélikus gyülekezet mellett az orosz ortodox egyház is csatlakozott a hitbéli alkalomhoz.

Péter B. Árpád

Az ökumenikus imaesten (b-j) Kiss László, Honthegyi Zsolt, Vajna-Éliás István és Péntekné Vizkelety Márta szolgált, közösen

Fotó: ZH

Idén Lukács evangéliumából választották a vezérigét, amely arra hív: „Szeresd az Urat, a te Istenedet … és felebarátodat, mint magadat.” Ezt a parancsolatot az Úr Jézus Krisztus még ebben a földi világban bízta ránk – emlékeztetett Péntekné Vizkelety Márta református lelkipásztor.

– Ezt meg is éljük itt, Hévízen, és nagyon nagy dolog, hogy a katolikus, az evangélikus és az orosz ortodox testvérekkel valóban tiszteletben, szeretetben élünk, együtt szeretjük a mi Urunkat, Istenünket, és szeretjük egymást is, mint magunkat – fogalmazott lapunknak Péntekné Vizkelety Márta.

A lelkész hozzátette, az idei ökumenikus imaest témája egy csodálatos bibliai történet, az irgalmas szamaritánusról szóló tanítás Lukács evangéliumának 10. fejezetéből, amelyben az írástudó megkérdezi az Úr Jézustól: hogyan üdvözülhetünk, mi ennek a feltétele. Krisztus pedig egyértelmű választ ad: szeresd Istent és embertársadat, tanított a lelkipásztor.

Kiss László esperes-plébános arról beszélt, ezen alkalmakon az egységért imádkoznak közösen, hiszen például a szeretetben, az irgalomban s az Istenben való hitben egyek a történelmi felekezetek.

– Az ökumenikus imahét s ez az alkalom is azt a célt szolgálja, hogy egyre jobban megismerjük egymás szertartásait, szokásait, magának a hitnek a felépítését, és mindez által egy kicsit közelebb kerüljünk Istenhez, s ne azt keressük, ami szétválaszt, hanem mindig azt, ami összeköt bennünket – mondta Kiss László.

Honthegyi Zsolt evangélikus lelkész szerint a világon mindenütt az az ökumené szerepe, hogy felmutassák: mit jelent kereszténynek lenni. A

sokszínűségben akarnak rámutatni az egységre és a középpontra: Jézus Krisztusra, hiszen minden keresztyén felekezet hozzá kötődik.

– Nyilvánvalóan lehetnek teológiai különbségek, egyet nem értések akár, de ez nem is annyira lényeges. Pláne nem gyülekezeti szinten. És pont az a jó ebben az imahétben és általában az ökumenikus alkalmakban, hogy a híveink közeledni tudnak. Nem az a kérdés, hogy teológiailag miben értünk egyet vagy miben nem, hanem az, hogy mindannyian tudunk Jézus Krisztus mellett tanúságot tenni – mondta Honthegyi Zsolt.

Az evangélikus lelkész emlékeztetett: mindannyian Krisztus népe vagyunk, külön-külön felekezetenként ugyan, mégis együtt, és ezek az alkalmak is erről tesznek tanúságot.

Az imaesten most először vett részt az orosz ortodox gyülekezet, amelyet képviselve Vajna-Éliás István diakónus hirdetett igét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában