Helyi közélet

2024.01.14. 16:00

Nagyhatalmi játszma résztvevőiként

Zalalövőn, a Nemzeti Összetartozás Parkjában található II. világháborús emlékműnél pénteken este tartottak gyertyagyújtással és közös imádsággal egybekötött megemlékezést a doni áttörés áldozatai tiszteletére. Emlékbeszédet Herczeg Imre alpolgármester, a helyi általános iskola történelem szakos tanára mondott.

Gyuricza Ferenc

Herczeg Imre (balról), Páli Zoltán plébános és Gyarmati Antal polgármester a zalalövői megemlékezésen

Fotó: Gyuricza Ferenc

Kiemelte: a magyar katonáknak semmi keresnivalójuk nem volt 1942/43-ban a keleti fronton, s így a Don-kanyarban sem. A magyar külpolitika – mint története során több esetben is – kényszerpályára került, ezért a magyar honvédek egy nagyhatalmi játszma résztvevőiként harcoltak a hazájuktól távoli földeken, s szenvedtek egy olyan ügyért, amihez semmi közük nem volt.  

- A 2. magyar királyi hadsereget német követelésre, kormányközi egyezmény alapján vitték ki a keleti frontra 1942 nyarán – folytatta az alpolgármester. – Már a Don partjának elérése is csak több ezer áldozattal járó kemény csatákban sikerült.  

Herczeg Imre felidézte: a szovjet támadást 1943. január 12-én reggel ötven percen át tartó tüzérségi előkészítés vezette be. A magyar honvédeknek a német, de a szovjet katonákéhoz képest is hiányos felszerelésben, többszörös túlerővel szemben, embertelen körülmények között, fagyban, farkasordító hidegben, fegyverre fagyott kézzel, étlen-szomjan kellett tartaniuk magukat. Az orosz offenzíva egy héten át tartott, amely során körülbelül 120-130 ezer magyar honvéd esett el, sebesült meg, került fogságba, vagy tűnt el nyomtalanul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában