Krisztus áldja meg e hajlékot!

2024.01.12. 11:00

Ima az iskoláért, a diákokért és szüleikért Keszthelyen

Megszentelték a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola épületét, tantermeit és közösségi helyiségeit. Az ajtófélfákra – mint mindenütt, szerte Európában – ez került: ✝20+C+B+M+24.

Péter B. Árpád

Az áldás az egyház ősi ajándéka, képünkön Tál Zoltán és Őry Gábor az iskolaépület előtt

Fotó: Halász Gábor

„Christus Benedicat Mansionem!” vagyis: Krisztus áldja meg e hajlékot!” – kérik az esztendő kezdetén papok s hívek az isteni segítséget, és nemcsak a magánlakhelyeken, hanem például katolikus iskolákban, szociális intézményekben, közösségekben is.

A keszthelyi Ranolder-iskolában már hagyomány, hogy a közös szentmiseáldozatot követően Tál Zoltán plébános, az intézmény lelki igazgatója az épületre, annak helyiségeire s a diákokra, pedagógusokra kéri Isten áldását. Ezúttal Mokos János, a Fő téri templom káplánja is vele tartott, hogy könyörögjön a diákok sikereiért, családjuk egységéért és az iskola további biztos működéséért.

Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy… A közös imádság is segít, hogy közelebb kerüljünk Istenhez
Fotó: Halász Gábor

– Ezáltal is megéljük a hitünket – fogalmazott Őry Gábor igazgató –, ami nemcsak a szentmiséken, az ünnepek megtartásában nyilvánul meg, hanem a katolikus hagyományok megőrzésében is. Mindez persze a népi kultúránkba is beépült, s így együtt jelenik meg mindennapjainkban az egyházi és a népi tradíció.

Eleink úgy tartották, s ebben hisz a mai kor katolikus embere is, hogy a vízkeresztkor megszentelt víz elűzi a gonoszt. Ez a szertartás, akár közösségben vagy éppen családban, alkalmat teremt arra is, hogy a papok beszélgessenek a hívekkel.

– Az áldás az egyház ősi ajándéka, hiszen amikor valami jót kívánunk, azt általában megtesszük egy levelezőlapon, ímélben vagy akár szóban, egy találkozás során. Ám ilyenkor még jobban tudatosítjuk magunkban: minden jó forrása maga Isten, akitől kérjük: tartsa távol a rosszat, űzze el a gonoszt, és adja meg számunkra az egészséget, a békét, jólétet, biztonságot s a szeretetközösséget – mondta Tál Zoltán, a Magyarok Nagyasszonya-templom plébánosa, a Ranolder-iskola lelki igazgatója.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában