Tavasszal nyitnának

2024.01.20. 17:30

Elkészült a kerékpármúzeum

Tavaly december közepére elkészült a kerékpármúzeum a Sugár utca 3. szám alatt. A nagyszabású projekt megálmodója a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség (KOKSZ) volt, akiknek az elnöke, Dene Tibor szeretné tartalommal megtölteni a tereket.

Benedek Bálint

A kiállítótér elkészült. Dene Tibor az egyik velocipéddel a fotófal előtt

Fotó: Szakony Attila

A Polgári Egylet egykori székházában az egyik, 180 négyzetméteres üzlethelyiség teljes rekonstrukcióját el kellett végezniük, melyhez kezdetben a tagságuk kétkezi munkája nyújtott felbecsülhetetlen segítséget. Majd a kivételes eltökéltségüket látva a jó ügy mellé állt a Helyi Akció Csoport Nagykanizsa (HACSuNK). 

Dene Tibor elmondta: a szervezet pályázatán 52,5 millió forintot nyertek, de az emelkedő alapanyag árak miatt a költségvetésük 74,8 millió forintra emelkedett. A különbözetet kellett társadalmi munkával, egyéb nagykanizsai cégek és magánszemélyek támogatásával és az adó 1 százalékából befolyt pénzzel pótolni. Ez a tervük szinte maradéktalanul sikerült, bár az udvar rendbetétele nem fért bele a büdzsébe.

Fotó: Szakony Attila

- Szeretnénk tavaszra, vagyis a város napjára az oldtimer kerékpármúzeumot megnyitni a látogatók előtt - folytatta. - Jelenleg ide összpontosítjuk az erőinket, hogy nívós tárlattal fogadhassuk az érdeklődőket. Közel 45 darabos kerékpár kollekcióval indítanánk, ami egyfajta történelmi időutazást jelentene és a magyar bicikligyártás előtt is fejet hajt. Szeretnénk az 1900 évektől a nagykanizsai kerékpársportról is megemlékezni, fényképekkel, érmekkel. A napokban érkezett egy 186 centiméter első kerekű velocipéd, ugyan működőképes, ám a múzeumban kiállítva kizárólag fotópontként használjuk. Ugyanilyen célokat szolgál az egyik falra felragasztott 1912-es Deák teret ábrázoló poszter is.

Dene Tibor szerint az egyéb terveik megvalósításában sok kanizsai cég és civil is mellettük áll, de további támogatásokat, akár küllőjegy formájában szívesen fogadnak a jövőben. Sőt akár otthon őrzött kerékpározással kapcsolatos relikviákat, például lámpákat, régi nyergeket, de más kerékpárkiegészítő elemet ugyancsak elfogadnak, melyet kiállítanának. Így varázsolhatják igazán egyedivé a jövőbeni tárlatukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában