Megőrizni a tájfajta növényeket

2024.01.11. 11:02

Az idén is lesz cserebere magbörze a VMK-ban

A Keresztury Dezső Művelődési Központ aulájában február 3-án, szombaton 9-12 óra között immár 3. alkalommal rendezik meg a Magvas délelőttöt - vagy ahogy a már odajáró kertészkedők nevezik: a "cserebere magbörzét".

Fincza Zsuzsa

Magok, gumók, hagymák, oltóágak - pillanatkép a tavalyi magbörzéről

Fotó: Fincza Zsuzsa

A szervezők szeretnék ráirányítani a figyelmet a magokban rejlő titokzatos erőre, sokszínűségre, a vidékünkhöz már alkalmazkodott zöldségek, virágok, gabonák, gyümölcsfák fontosságára, azok elvesztésének beláthatatlan következményeire. A rendezvény célja, hogy példát mutasson a régi tájfajták felkutatásában, segítséget nyújtson a hozzájuk fűződő hagyományos tudás megőrzéséhez, hozzájáruljon terjesztésükhöz. Osszuk meg hát egymással különleges, régi tájfajta növényeinket, jól bevált zöldség- és virágmagvainkat! - buzdítanak a szervezők. A csávázatlan, származási hellyel és fajtajellemzőkkel ellátott magok mellé szóbeli ötleteket és tanácsokat is adhatunk-kaphatunk, amelyek segítségével az idén is gyarapíthatjuk vegyszermentes ökokertünket.

A csereberére saját kertből származó zöldségek, fűszernövények, virágok magját, palántáját illetve gumókat, rizómákat, hagymákat, töveket, hajtásokat, bujtásokat és oltóvesszőket várnak, amikhez a gazdája a tapasztalatait, a termesztéshez szükséges tudást is át tudja adni.

Ezúttal sem árusításra, vásárlásra, hanem kizárólag csereberére lesz lehetőség, a részvétel díjtalan, előzetes regisztráció sem szükséges, viszont fontos, hogy majd mindenki maggal érkezzen, hogy a csere létrejöhessen. Az egyéb feltételeket - asztalok, székek - a művelődési intézmény biztosítja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában