Átadták a 2023-as Pro Archivo Nationali díjakat

2023.12.09. 15:09

Zalából indult vezető nyerte el a rangos szakmai díjat

Átadták a 2023-as Pro Archivo Nationali díjakat a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) munkatársainak, amelyeket a kitüntetettek a Pest Vármegyei Levéltárban vehették át Szabó Csabától, az MNL főigazgatójától. A díjat 2016-ban alapította Mikó Zsuzsanna, az MNL akkori főigazgatója.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Szabó Csaba adja át a díjat dr. Németh László Sándornak Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár

A Pro Archivo Nationali díj I. (arany) fokozatát idén dr. Németh László Sándor főlevéltáros, jogász, főtanácsos, a Magyar Nemzeti Levéltár Szakmai Koordinációs Igazgatóságának igazgatója kapta meg, aki 1983 óta dolgozik a hazai levéltárügyben. 

Pályáját 1983-ban a Zala Megyei Levéltárban kezdte, ahol 2008-ig tevékenykedett, a 18-19. századi zalai közigazgatás- és jogtörténeti iratanyag referenseként dolgozott. Társadalomtörténeti kutatásokat folytatott a 18-19., majd a 20. századi Zala megyei zsidóság, illetve zalai jogszolgáltatás területén, vezette a megyei levéltár kutatószolgálatát, szervezte a levéltár állománygyarapítási, gyűjtőterületi munkáját. 2008-tól a Magyar Országos Levéltár kormányzati gyűjtőterületi főosztályán dolgozott főosztályvezető-helyettesi pozícióban, majd főosztályvezetőként, 2011-től 2019-ig a Magyar Országos Levéltár Főigazgatói Titkárságát vezette. 

A díjazott 2014-15-ben projektvezető-helyettese volt az intézmény Holokauszt emlékév programjának,  2015-ben kurátora az MNL Országos Levéltár "Nyomot hagytak" című kiállításának, 2019-től az MNL Szakmai Koordinációs Igazgatósága igazgatója, négy szakmai területet felügyelve (Köziratvédelmi hatósági és iratkezelés-felügyeleti Osztály, Állományvédelmi Osztály, Módszertani, képzési és levéltár-pedagógiai Osztály, Minőségirányítás).

Németh László Sándor tananyagszerzőként, oktatóként részt vesz az intézmény képzési programjaiban, 2018 és 2023 között közreműködött az MNL módszertani stratégiájának, minőségirányítási rendszerének kidolgozásában, tagja a Levéltári Kollégium „Közlevéltárak modernizációja” munkacsoportnak. Tudományos publikációi az országos történettudományi, jogtörténeti, irodalomtörténeti szaklapokban is megjelennek,  emellett szerkesztője, tanácsadó testületi tagja a OL Levéltári Közleményeknek.

A Pro Archivo Nationali díjat 2022-ben Molnár András, a Zala Vármegyei Levéltár igazgatóhelyettese, korábbi igazgatója vehette át. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában