Ez történt

2023.12.15. 17:00

Térségi híreink röviden

Zaol.hu

A Fentős Ferenc Kamarazenekar, gitáron középen Fülöp Szabolcs Fotó: Szakony Attila

Új aszfaltréteget kapott Keszthelyen a Sóhaj allé

Mintegy 235 méteren kapott új aszfaltréteget a Sóhaj allé Keszthelyen. A Munkácsy és Kazinczy utca közti szakasz felújítása régi terve volt a városvezetésnek. A korábbi, feltöredezett burkolat megérett a cserére. A Helikon park rekonstrukciójával párhuzamosan végzik a fejlesztést. A beruházás nem tartozik bele az uniós projektbe, saját büdzséből finanszírozza az önkormányzat, a kedvezően alakult büdzsé miatt további hasonló fejlesztéseket terveznek. Manninger Jenő polgármester elmondta, jól alakult a költségvetés, ezért a tartalékokat ilyen munkálatokra szánják. Közben befejeződött az Erzsébet királyné utca alsó, 345 méteres szakaszának felújítása. A forgalomnak már korábban átadták az utat, a burkolatfestésekkel vált teljessé a beruházás. A Helikon park rekonstrukciója keretében leaszfaltozták a parkolót. A városvezetés továbbra is heti szemlét tart a kivitelezővel, akinek az év végéig van szerződése.

 

Hangverseny a nagykanizsai HSMK-ban

A Krátky István Zenei és Kulturális Egyesület szervezésében a közelmúltban a HSMK színházi előcsarnokában adventi hangversenyt adott a Fentős Ferenc Kamarazenekar. Az önkormányzat támogatásával megvalósult eseményen közreműködött Fekete Melinda szopránszaxofonon, Fülöp Szabolcs gitáron, Jakobovics Árpád hegedűn és Csóti Edit csembalón. A repertoárban a közönség Alessandro Marcello, Peter Warlock, Henry Purcell, valamint Antonio Vivaldi műveit hallhatta. Balogh Tünde, a kanizsai egyesület alelnöke elmondta: barokk muzsikákat válogattak össze, köztük érdekes hangzásvilágú művekkel. A karácsonyi klasszikus zenének hagyománya van, a céljuk, hogy továbbörökítsék ezt a szép tradíciót, így hangolva a közönséget a közelgő ünnepekre.

 

Védelmi kerekasztal a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Központjában

A kibertérben elkövetett bűncselekményekkel okozott kár nagysága hazánkban ez évben meghaladta a 8 milliárd forintot. Ez az adat Pannon Egyetem (PE) egerszegi központjában rendezett úgynevezett védelmi kerekasztal beszélgetésén hangzott el. A program szervezője, Pöltl Ákos, a Pannon Egyetem Védelmi Oktatási és Kutatási Centrum szakmai vezetője elmondta, a családok, a civilek önvédelmi képességét, készségét szeretnék növelni a digitális világban. Az elsők között említhető az a manipulációs mechanizmus, ahogy a közösségi platformokat működtető nagy cégek dolgoznak. Ezek célja a figyelem lekötése minél hosszabb ideig, ezzel ösztönözve fogyasztásra, vásárlásra. Az eredményt jellemzi, hogy a Meta két évvel ezelőtti 117 milliárd dolláros árbevételének 97,5 százaléka származott a reklámokból. A tapasztalatok szerint a kamaszok és a fiatal felnőttek a legveszélyeztetettebb réteg, mert bennük nem fejlődött ki a manipulációk elleni védekezőmechanizmus. A túlhasználatból függőség alakulhat ki, ami mentális problémákhoz vezet. Nem véletlen, hogy mind több a depressziós, szorongó, magatartás-zavaros fiatal. A terület szabályozása egyre égetőbb, hasonlóan ahhoz, ahogyan a dohányzás visszaszorítása érdekében léptek, mondta. A programon szó volt még a mesterséges intelligenciát felhasználó és a más online visszaélésekről is.

 

A várható hitel- és ingatlanpiaci trendekről a zalaegerszegi MCC-ben

„Mi marad a zsebünkben?” címmel az MCC Zalaegerszegi Képzési Központjában Sebestyén Géza matematikus-közgazdász tartott előadást a közelmúltban. Az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője többek között a várható hitel-, tőke- és ingatlanpiaci trendekről szólt. Előadásában többek között arra kereste a választ, hogy miként hatnak a mostani és hosszú távú gazdasági folyamatok a részvények és ingatlanok árára. A szakember korábban tagja volt az MKB Kockázati Tőkealapkezelő igazgatóságának, doktori fokozatát a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte, kutatási témája a dinamikus sztochasztikus banki eszköz-forrás menedzsment volt. Vendégoktatóként tanított Németországban, Azerbajdzsánban, Franciaországban, Bécsben. Több angol és magyar nyelvű szakkönyv társszerzője, összesen mintegy 20 tudományos mű kötődik a nevéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában