Ez történt

2023.12.07. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Magyarok kenyere program ünnepsége Keszthelyen

Fotó: Péter B. Árpád

Keszthelyen tartották a Magyarok Kenyere-program vármegyei adományozó ünnepét

Idén 35 ezer 730 kilogramm búza érkezett a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” elnevezésű Kárpát-medencei jótékonysági akcióban Zalából. A keszthelyi Kis Szent Teréz bazilikában tartott vármegyei adományozó ünnepen dr. Bacsa Dávid káplán és Vozár Péterné alpolgármester köszöntője után Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke, a Zala Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke elmondta: a gazdálkodók által felajánlott majdnem 36 ezer kiló búzából 21 ezer 438 kilogramm liszt készült, amiből mintegy 16,5 ezret Zalában osztottak ki, ötezer kilónyi pedig az országos alapba került. Süle Katalin arról is beszélt, ezúttal 212-en járultak hozzá a vármegyében a Magyarok Kenyere-program sikeréhez, s a lisztből Zalában 29 szervezetnek jutott. Idén is a tüskeszentpéteri Zala-Cereália Kft. őrölte a búzát, akárcsak a Somogy és Vas vármegyében felajánlott gabonát. Dr. Cseh Tibor, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) szakmai titkára leszögezte, a Magyarok Kenyere-program az elmúlt tíz évben hatalmas fejlődésen ment keresztül, s ma már az egész Kárpát-medencében százezer rászoruló gyermeknek és idősnek biztosítja az egész évi lisztmennyiséget.

 

Nosztalgiáztak a bútoripari dolgozók Nagykanizsán

A nagykanizsai Trend Nyugdíjas Klub a közelmúltban tartott ünnepséget működésének 15 éves évfordulója alkalmából. Meghívott vendég volt Balogh István, a Zala Megyei Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szervezetének alelnöke. A klub vezetője, Zsován Lajosné Piroska köszöntötte az összejövetel résztvevőit és a vendéget. Kis létszámú, de nagyon összetartó közösséget alkotnak a régi Kanizsa Bútorgyár és a Kanizsa Trend nyugdíjba ment dolgozói, akik sokáig együtt dolgoztak, s jól ismerik egymást. Vezetőjük ismertette röviden az eddig végzett munkájukat. Balogh István szintén köszöntötte a klub vezetőjét és a tagságot, és szólt a klub tevékenységéről, majd a jó munkájuk elismeréseként átadta az érdekvédelem oklevelét.

 

Bemutatták Zalaegerszegen a TOP 100 gazdasági kiadványt

Bemutatták a zalaegerszegi Arany Bárány szállóban a TOP 100 Zala vármegye gazdasága 2023 című kiadványt, amelyet a NAV Zala Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága, a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Zalai Hírlap szerkesztősége 11. alkalommal jelentetett meg. A zalai TOP 100 kiadványt a vállalatvezetők és a vállalkozásvezetők kíváncsian figyelik, mert az első száz vállalat minta és példa is egyben, mondta Kovács Dezső, a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa a zónán belüli gazdasági teljesítmények közötti eltéréseket és kitörési pontokat vázolta fel. Mint mondta, Zala vármegye elindult egy úton az önvezető és az elektromos járművek kutatás-fejlesztésével, a hadiipar is megjelent Zalaegerszegen, amely olyan iparágakat vonzhat be, mint többek között a digitális logisztika, a felhőalapú számítástechnika vagy a robotika. A Top 100 kiadványból kiderült, hogy 2022-ben Zalában a legnagyobb nettó árbevételt, 79,7 milliárd forintot a ZÁÉV érte el. A második helyen végzett 49,8 milliárddal a Gartner Intertrans Hungária, harmadik lett a Szabadics Építőipari Zrt. 39,4 milliárdos árbevétellel.

 

Titkos Mikulás járt a zalaegerszegi Napraforgó Otthonban

Kitörő örömmel fogadták a csomagokkal érkező fiatalokat szerdán délután Zalaegerszegen a pózvai Napraforgó Otthon lakói. December 6-ára tekintettel a városi diákönkormányzat tagjaival megérkezett a Mikulás is, folytatva ily módon az évtizednél is régebbre visszatekintő hagyományukat. A fiatalok vezetője, Kiss Levente, a középiskolás diák-alpolgármester arról számolt be, hogy minden iskolába kihelyeztek gyűjtődobozokat, ahová a tanulók két héten át elhelyezhették az ajándéknak szánt adományaikat. S mivel ez mindig névtelenül történik, ezért az akciójuk a Titkos Mikulás nevet kapta. Játékok, írószerek, háztartási eszközök, tartós élelmiszerek kerültek a hatalmas dobozokba. Az így összegyűjtött adományok átválogatás után kerültek a

Családok Átmeneti Otthonába, valamint a Gondoskodás Integrált Szociális Intézmény Napraforgó Otthonába. Szerdán délután itt a lakók énekszóval fogadták a krampusz társaságában érkező Mikulást, akinek szerepét ez évben a Ganz technikum diákja, Bödör Bence alakította.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában