Dió és mák, szezonális termékek a karácsonyi ünnephez

2023.12.15. 15:30

Megnövekedett forgalom a zalaegerszegi piacon

Természetes, hogy az ünnepek előtt jóval nagyobb forgalomra számítanak az árusok, őstermelők a zalaegerszegi piacon, ezt tapasztaltuk magunk is pénteki körsétánkon. Az ünnep elmaradhatatlan része a diós és mákos bejgli, a dió kilóját többnyire 3200-4000 között kínálják, mákot valamivel olcsóbban, 2800 forintért kaphatunk.

Mozsár Eszter

Szombathelyi Lilla és Halász Richárd fonyódi kereskedők kínálják a jó minőségű hazai diót a zalaegerszegi piacon.

Fotó: Pezzetta Umberto

A hazai 9 és félezer hektáros diótermő terület csaknem fele Szabolcsban található. A dióburok-fúrólégy nagyüzemi körülmények között nem okozott gondot, ám Zalában ezért és más gombabetegségek miatt sajnos kevesebb lett a hozam, mint tavaly.

Ötvös Sándor őstermelő évtizedek óta termeszt diót, az egerszegi piacra szerencsére kellő mennyiséggel érkezhetett idén.

- Sajnos az idős nagy fák már elpusztulnak, az új ültetvényeken terem megfelelő mennyiségű és minőségű dió, ha a kártevők nem támadják meg. Ezen kívül saját termesztésű mogyorót kínálok. A forgalom egy-két hete volt a legnagyobb – mondta az őstermelő.

Nem messze tőle árul a fonyódi Halász Richárd és Szombathelyi Lilla. A kereskedők idén debreceni őstermelőtől szerezték be az eladni kívánt diót, valamint jó minőségű hazai mákot kínálnak a karácsonyi bejglibe. Mint mondták, elégedettek az ünnepek előtti forgalommal.

S hogy meddig lesz még hazai mákból bejgli az asztalon? Az Agrárszektor cikke szerint Magyarországon rohamosan csökken a mák termőterülete, ami egy év alatt megfeleződött, az ára pedig megduplázódott. Mint írják, „a klímaváltozás egyértelműen hatással van a máktermesztésre, mert az egyre szárazabb tavaszi időjárás miatt a tavaszi mák kelése bizonytalan. Az időben leesett csapadék pedig azért nélkülözhetetlen, mert a mákot többnyire öntözés nélkül termesztik. Az egyre forróbb nyári időjárás sem kedvez a máktermésnek, hiszen ennek következtében terméskötődési problémák léphetnek fel. Pontosan ezek miatt növekedett az elmúlt években az őszi étkezési mákfajták termesztése, miközben a tavasziaké csökkent. Az ipari mák esetében viszont továbbra is a tavaszi fajták uralják a máktermesztést.”

A piacon természetesen hazai termelőktől való árut kaphatunk, ám jó tudni, hogy az ismeretlen eredetű és megkérdőjelezhető minőségű ukrán és moldáv dióbél komoly gondot jelent a hazai termelőknek. Emellett a chilei és ausztrál dió szorította ki a magyar terményt az áruházláncokból.

Ünnepek előtt a dió, mák és fenyőfán kívül a karácsonyfa díszeket, a zöldséget, gyümölcsöt és húsárukat keresik a vásárlók. A vásárcsarnok keddtől vasárnapig reggel 6-13 között, ezüstvasárnap délig, december 24-én és szilveszterkor pedig 11 óráig tart nyitva. Györök Anita gombaszakértő, helypénzszedő felhívta a figyelmet, hogy mindenki fokozottan figyeljen értékeire a megnövekedett forgalom miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában