Mákos ünnep

2023.12.16. 07:00

Jó reggelt, Zala vármegye!

Mozsár Eszter

Hányszor mondjuk szerencsés helyzetben, hogy mekkora mákom van. S valóban szerencsések vagyunk, hogy még ott ez a finom étel (mákos bejgli, sütemény, tészta, batyu, rétes) az asztalunkon, pedig egyre inkább zsugorodik a hazai termőterület. A mákot már időszámítás előtt 4-5 ezer évvel termesztették Egyiptomban, elsősorban gyógyhatása miatt. Az üzletek polcain egyre többféle hasznosításával találkozhatunk, sokak kedvence a mákolaj és a mákpálinka, még a Túró Rudiból is van ilyen változat. A mák és mákolaj telítetlen zsírsavakban gazdag, jelentős a vas-, kalcium- és magnéziumtartalma. Sőt, a benne lévő réz erősíti a szöveteket és a csontokat, illetve védi a sejtekben a DNS-t a károsodástól. Szóval ez is jusson eszünkbe, amikor karácsonykor majszoljuk a csodás mákos bejglit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában