2023.12.16. 07:00
Jó reggelt, Zala vármegye!
Hányszor mondjuk szerencsés helyzetben, hogy mekkora mákom van. S valóban szerencsések vagyunk, hogy még ott ez a finom étel (mákos bejgli, sütemény, tészta, batyu, rétes) az asztalunkon, pedig egyre inkább zsugorodik a hazai termőterület. A mákot már időszámítás előtt 4-5 ezer évvel termesztették Egyiptomban, elsősorban gyógyhatása miatt. Az üzletek polcain egyre többféle hasznosításával találkozhatunk, sokak kedvence a mákolaj és a mákpálinka, még a Túró Rudiból is van ilyen változat. A mák és mákolaj telítetlen zsírsavakban gazdag, jelentős a vas-, kalcium- és magnéziumtartalma. Sőt, a benne lévő réz erősíti a szöveteket és a csontokat, illetve védi a sejtekben a DNS-t a károsodástól. Szóval ez is jusson eszünkbe, amikor karácsonykor majszoljuk a csodás mákos bejglit.