Kormányhivatali határozat

2023.11.01. 15:00

Zöld utat adtak a zalaegerszegi konténerterminálnak

A Zala Vármegyei Kormányhivatal környezetvédelmi főosztálya hozzájárult ahhoz, hogy vasúti-közúti átrakóállomás létesüljön Zalaegerszeg pózvai városrészében, az előzetes környezetvédelmi vizsgálati eljárás során határozatban mondta ki, hogy a beruházás terv szerinti megvalósítása esetén nem feltételezhető jelentős környezeti hatás.

Szabó Judit

Zalaegerszeg és Zalaszentiván határában lesz a logisztikai központ Illusztráció: Shutterstock

A kormányhivatal erről szóló határozatát a hivatalos honlapján tette közzé Zalaegerszeg önkormányzata. A Metrans Zalaegerszeg Kft. Zalaegerszeg és Zalaszentiván határán, a vasúttól északra, a 7328. számú állami közúttól délre alakítaná ki a logisztikai központot. A tervek szerint 4 vágány fogadja majd a vasúti szerelvényeket, amelyekről a konténereket nagy burkolt felületen targoncával deponálják a közúti szállítás előtt. A burkolt, illetve rakodóterületek kiterjedése 125 ezer négyzetméter lesz. Az adminisztrációs és portaépületek mellett kialakítanak még egy 110 férőhelyes parkolót, ebből 60 tehergépjárművek fogadására lesz alkalmas. A vasúti pályák fölé darupályát terveznek építeni három bakdaruval és mobil rakodógépekkel. A területen még konténerjavító sátor és vámsátor, konténermosó és üzemanyagkimérő állomás kap helyet a tervek szerint.

A burkolatról összegyűlő csapadékvizet a város által tervezett szikkasztó tározókba folyatják, és előtisztítják, alkalmassá téve arra, hogy élővízfolyásba engedjék.

A beruházás a Vasút utca keleti részét elfoglalja, azért új útszakasz kiépítése válik szükségessé. Ha ez Natura 2000 területen valósulna meg, ahhoz külön vizsgálati eljárást kell lefolytatni.

A dokumentáció alapján a beruházás mintegy 19,5 hektáros területéből 1,5 hektár (a tervezési terület északkeleti sarka)  az Alsó-Zala-völgy kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület része, de a területen értékes fajok nem találhatók, invazív növények foglalták el, közölte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. Olyan ligetről van szó, ahol a Natura 2000 kijelölésének alapjául szolgáló fajok nem találnak megfelelő élőhelyet. Így élővilág-védelmi szempontból nem minősíthető érzékenynek ez a terület, írták, melynek általánosságban leromlott állapota a korábbi területhasználattal, illetve a környező intenzív mezőgazdasági vagy erdőgazdálkodási tevékenységgel kapcsolatos.

A beruházás közvetlen hatásterülete azonban a Zala ártér irányába kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, annak távolabbi zónájában értékes növényközösségek, például védett mocsári kockásliliom található, hívták fel rá a figyelmet. Ezeket nem érintheti a beruházás. A Natura 2000 területek védelme érdekében a vasút mentén védőfal előírását javasolják.

Nyolc hatóság kikötéssel, egy pedig kikötés nélkül fogadta el az előzetes vizsgálati dokumentációban foglaltakat. Megállapították, hogy a tervezett tevékenység a kikötések betartásával védett természeti értéket nem veszélyeztet, tájvédelmi érdeket nem sért. A vízvédelmi hatóság a szennyezett csapadékvíz szikkasztásával kapcsolatban monitoring rendszer kialakítását tartja szükségesnek. A határozat annak indoklásával együtt itt található: https://zalaegerszeg.hu/dokumentum/39067/scan_20231024104312.pdf


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában