Eltévedt és megriadt

2023.11.10. 11:00

Róka futkozott Nagykanizsa belvárosában szerdán este

Nagykanizsa belvárosában, az Aradi udvar környékén szerda 20 óra körül egy kifejlett róka kocogott. Tette ezt az akkor még nyüzsgő belvárostól néhány száz méterre. Az autók lámpájának fényére megriadt és eltűnt a sötétben. Megörökíteni nem sikerült, viszont elgondolkodtató: mit keres egy vadállat a belváros utcáin?

Benedek Bálint

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A kérdésemmel a kanizsai "Élettér" Állat- és Természetvédő Egyesület menhelyének vezetőjéhez, Skanecz Tamáshoz fordultam.

- Valószínűleg egy megriadt, eltévedt róka lehetett, a belvárosnak erről a pontjáról még nem kaptunk bejelentést - mondta. - Egyébként a rókák régóta az emberek közelében élnek, ahogy szűkül az életterük, egyre inkább megjelennek a városokban, a lakott területeken. A Covid idején, amikor az emberek bezárkózva éltek, a vadállatok is jobban bemerészkedtek a lakott területekre. Az elhagyott, bozótos helyeket kedvelik, ám a lakosság által elszórt hulladék, élelmiszer vonzza az állatokat. Erről az embereknek kell gondoskodniuk, vagyis a hulladéktárolókat mindig zárják le.

Skanecz Tamás hozzátette: félni nem kell tőlük, nem jellemző, hogy az ember közelébe mennek. Ettől függetlenül bántani, piszkálni nem szabad, úgyis elszalad. Nagykanizsa bizonyos peremterületein élnek rókák, például a Petőfi utcai motokrossz pálya környékén és a Kiskanizsához közeli erdőkben is feltűnnek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) internetes oldalán olvasható, hogy a rókák veszettség elleni őszi immunizálása szeptember végén megtörtént Magyarország déli és keleti vármegyéiben. A repülőgépes vakcinázás az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg. A vakcinát tartalmazó csalétkeket kisrepülőgépekkel juttatták ki az érintett vármegyékben. A művelet a sűrűn beépített és lakott övezeteket nem érinti. Az előző évek adatai azt mutatják, hogy a rókák több, mint háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket. Érdekességként hozzátette a közlemény, hogy a veszettség a keleti szomszédainknál (Ukrajnában és Romániában) máig rendszeresen előfordul, de a közelmúltban Szlovákia keleti részén is több helyen megjelent. Tavaly Magyarországon is megváltozott a korábban kedvező veszettséghelyzet: 2022 szeptembere óta hat róka és egy kóbor kutya volt veszettséggel érintett. Az esetek mindegyike Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében fordult elő, az ukrán határtól számított nagyjából 10 kilométeres körzetben. A betegség behurcolása vélhetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában