Helyi közélet

2023.11.26. 15:30

Páratlan vendégszeretet Felsőrajkon

Páratlan vendégszeretet jellemzi a felsőrajki termelői piacot és kézműves vásárt, hiszen a dél-zalai település nemcsak térítésmentesen biztosít helyet a termékeiket kínáló árusok számára, de vendégül is látja őket, akárcsak a rendezvény látogatóit.

Gyuricza Ferenc

Péntek Károly, a Magnetic Áruházak Kft. tulajdonosa, Ihos József humorista, Ladányi Ibolya, a a Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetője, Vigh László, Palkovics László volt innovációs és technológiai miniszter, valamint Magyar Ferenc, a Zalazone Innotech Kft. ügyvezetője a vásár megnyitóján

Fotó: Gyuricza Ferenc

Minderről a községben élő országgyűlési képviselő, Vigh László beszélt a szombaton megtartott vásár megnyitóján. Elmondta: a falu központjában havonta egy-egy alkalommal várják a helyi termelőket és a közműveseket.  

- Két nagyszabású rendezvényünk van egy évben, egy nemzetközi nagyvásár és egy disznóvágással is egybekötött program – mondta a képviselő. – Most e kettő között vagyunk, ezért ugyan disznót nem vágtunk, de sütöttünk hurkát és kolbászt, hogy azzal, illetve sonkával, házi sajtokkal, házi pálinkákkal, valamint a pusztaszentlászlói polgármester, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat munkatársa, Kaj István jóvoltából forralt borral is megkínálhassuk a hozzánk betérőket.  

Vigh László emlékeztetett rá: annak idején azzal a szándékkal építették fel a falu központjában a XVI. századi vár utánzatát, hogy egy kulturális, művelődési és szabadidőközpontot alakítsanak ki ott. Ez az elképzelés bevált, hiszen a várudvarban elsőáldozásokat, bérmálásokat, esküvőket tartanak, mintegy tíz esztendeje pedig minden hónap utolsó szombatján itt tartják a felsőrajki termelői vásárokat is.  

Vigh László beszélt arról is, hogy a nagykanizsai vár kapitányának, Thúry Györgynek halála is köthető Felsőrajkhoz. A törökverő hős ugyanis éppen a településen tartózkodott, amikor az ellenség csapdát állított neki, a közeli Orosztonyhoz csalta, és ott megölte, majd a levágott fejét egyenesen a Portához, Konstantinápolyba küldték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában