Advent jegyében kézműveskedtek

2023.11.26. 17:00

Mézeskalács, gyertya és koszorú készült Gébárton

Telt házas karácsonyváró programot szervezett vasárnap délután a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház. Az Adventi Nyitott Műhelygalériák Napján az ünnepekhez kapcsolódó foglalkozásokra várták az érdeklődőket.

Mozsár Eszter

Alig negyedóra alatt már látványosan dagadtak a kanócon a hosszú mécsesek. Felvételünkön Ábrahám Liza, Kocsis Míra, Nagy-Gellén Szófia, Pozvai Andrea népi játékkészítővel. Háttérben Míra nagymamája, Tóthné Zsohár Marianna.

Fotó: Mozsár Eszter

A Panoráma galéria melletti térben Pozvai Andrea népi játékkészítő, a Népművészet Ifjú Mestere segítségével mártogatták a gyertyát a gyerekek. Az emeleten Dulics Margit kosárfonó Népi Iparművész és Hardi Edina népi játszóházvezető vezetésével takaros adventi koszorúk készültek: a fűzfavesszőből hajlított keretet örökzölddel és terméssel dekorálták. A másik asztalnál ütőfás mézeskalácsot sütöttek Némethné Balogh Ildikó mézeskalács készítő, Népi Iparművész koordinálásával. Ez a máz nélküli hagyományos, ropogós sütemény úgy készül, hogy egy mívesen kifaragott famintába kell a tésztát belenyomkodni. Természetesen a közkedv agyagozás sem maradt el, a műhelyben Csuti Tibor fazekas Népi Iparművész instrukciói alapján készültek a díszek.

 

- Ilyenkor nemcsak foglakozásokat tartunk, hanem a népi kézműves játszóház mellett kirakodóvásár is fogadja a hozzánk betérőket. Emellett bárki megtekintheti tárlatainkat. Van egy aktuális időszaki, január végéig látogatható vitrinkiállításunk: a "Mosolyog, mint a mézeskalács" című tárlat Csiszár Tiborné mézeskalács készítő és Némethné Balogh Ildikó ütőfás mézesbáb készítő alkotásait mutatja be – tájékoztatott Kiss-Molnár István intézményegység-vezető, aki hozzátette: legközelebb december 17-én szerveznek hasonló programot a karácsony jegyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában