Infrastrukturális fejlesztés a vármegyei kórház bőrgyógyászati szakrendelésén

2023.11.27. 07:00

A legmodernebb terápiás és diagnosztikai eszközök a bőrbetegségek kezelésében Zalaegerszegen

Bőrünk hidegtől, melegtől, és mindenféle ártalmas külső hatástól védi testünket. A legnagyobb méretű szervünk megérintése kellemes érzést válhat ki bennünk, mindazonáltal ugyanúgy rászorul a védelemre, és hasonlóképpen ki van téve a kórokozóknak, mint más szervünk.

Az új fényterápiás kabin előtt dr. Kemény Teréz bőrgyógyász főorvos és Mészárosné Bicsák Ágnes asszisztens

Fotó: Antal Lívia

A bőr leggyakoribb betegségeiről dr. Kemény Teréz bőrgyógyász osztályvezető főorvossal és dr. Hodossy-Virágh Andor bőrgyógyász szakorvossal beszélgettünk annak okán, hogy egy pályázat keretében nem csak megújultak a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház rendelőintézetének bőrgyógyászati szakrendelői, de nagy értékű, korszerű diagnosztikai és terápiás eszközökkel is gazdagodtak. Ezek egyike az új fényterápiás kabin, amellyel a korábbi 35 éves készüléket váltották fel.

- A régi csak UVA spektrummal, míg az új fényterápiás kabin az UVA mellett az UVB-vel is rendelkezik. Az új, modern készülékkel ráadásul jelentősen rövidebb lett a kezelési idő – ismertette dr. Kemény Teréz. – Leggyakrabban a pikkelysömör és az ekcéma ellen vetjük be, mindig szakorvosi javaslat alapján. A kezeléseket ősszel kezdjük. Télen nagyobb számú beteget fogadunk, és ahogy kijön a napos idő egyre kevesebbet. A betegek nagy részénél általában június körül szoktuk befejezni átmenetileg a fényterápiás kezeléseket, de vannak, akiknél nyáron sem hagyjuk abba.

Télen a pikkelysömör és az ekcéma tünetei felerősödnek. Nyáron a betegek többségénél enyhülnek a panaszok, amelyben sokat segít az óvatos napozás is. A bőr felszínén hámló, viszkető, vöröses foltokat okozó pikkelysömör az érintettek nagy százalékánál a napfény, valamint az UV-kezelés hatására jól karbantartható. Hasonlóképpen jól kontroll alatt tartható az ekcéma is, amely ugyancsak hámlással, bőrpírral és viszkető érzéssel jár.

- A tünetek erősségét és kiterjedtségét a társbetegségek, illetve a szervezetben fellépő egyéb gyulladási folyamatok is befolyásolják, ezért mindkét bőrbetegség esetében góckutatást végeztetünk el a súlyosabb állapotú betegeknél. Ahogy már említettem, a fényterápiával jó eredményeket érhetünk el, de van, hogy ez nem elég. Ilyenkor jön szóba a társadalombiztosítással támogatott biológiai terápia plusz kezelésként, amely területen a szombathelyi kórház bőrgyógyászati osztályával működünk együtt – mondta el dr. Kemény Teréz.

Dr. Hodossy-Virágh Andor bőrgyógyász szakorvos és Horváthné Vitai Krisztina asszisztens
Fotó: Antal Lívia

- A pályázat keretében a második legdrágább beszerzett eszközünk a Nd-YAG lézer készülék – vette át a szót dr. Hodossy-Virágh Andor bőrgyógyász szakorvos. - A meglévő szén-dioxidos lézerrel különböző jóindulatú kinövéseket lehet roncsolni. Az új típusú géppel bővült lehetőségeink tárháza olyan bőrtünetek kezelésében, ahol érképlet látható. Ilyen például a hemangióma, a tűzfolt és a seprűvéna.

A bőrgyógyászati szakrendelés két diagnosztikát segítő digitális eszközzel is gyarapodott. Ezek egyike az UV-fénnyel ellátott kézi bőrgyógyászati nagyító, amely a gombás és bakteriális hajlatgyulladások vizsgálatát segíti. A másik egy dermatoszkóp, amely a bőrgyógyászok alapvető vizsgáló eszköze, mondja dr. Kemény Teréz. Az orvosi eszköznek az anyajegyszűrésben van jelentősége, mert sokat segít annak eldöntésében, hogy jó- vagy rosszindulatú elváltozásról van szó, sebészeti beavatkozást javasolva kötelező ezzel is megvizsgálni, véleményezni az eltávolítandó képletet. Ennél fogva a bőrrák típusok, így a melanóma, a legrosszindulatúbb bőrdaganat korai felismerésében van rendkívül fontos szerepe. Évente 80-100 új festékes daganatot regisztrálnak a vármegyében. Az időben elvégzett sebészeti eltávolítás, illetve megkezdett kezelés pedig valamennyi érintett gyógyulási esélyét javítja.

- A melanómás betegek száma valóban növekedést mutat, de ebben szerepet játszik a diagnosztika fejlődése, a betegtudatosság növekedése, és a megelőzést célzó kampányok. Az évenkénti anyajegyszűréssel tehát érdemes élni, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a daganatos elváltozás milyen stádiumban kerül felfedezésre – támasztotta alá az elhangzottakat dr. Hodossy-Virágh Andor. – A nemi betegek száma egyértelműen növekszik. A szifilisz és a tripper messze magasan vezet a nemi betegségek között. Megelőzésként a kölcsönösen monogám párkapcsolat, valamint az óvszer használata jöhet szóba. A nemi betegségek a bőrtünetek miatt kerültek be anno a bőrgyógyászat profiljába, mert régen nem tudták, hogy ezek a fertőzések szexuális úton terjednek – adott magyarázatot kérdésünkre a bőrgyógyász szakorvos.

A zalaegerszegi rendelőintézet bőrgyógyászati szakrendelésének két orvosa valamennyi bőrbetegséget tekintve 5-5 ezer beteget lát el évente. A pályázat keretében felújították a két rendelőt és a kezelőhelyiséget is, valamint új bútorzattal látták el azokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában