A háromszáz résztvevő kétharmada a legrövidebb távot választotta

2023.10.24. 14:00

Részvételi rekord a Deák Teljesítménytúrákon

Részvételi rekordot hozott vasárnap a Söjtör térségében megrendezett Deák Teljesítménytúrák: kereken háromszázan vettek részt a hagyományos programon, és kétharmaduk a legrövidebb, 20 kilométeres távot választotta.

Varga Andor

A Deák túráknak sokan baráti társaságban vágtak neki - a képen a Söjtöri Természetjáró Baráti Kör tagjai

Fotó: dr. Polgár Ildikó

A koronavírus-járvány miatt tulajdonképpen volt két év szünet a Deák túrák históriájában is, 2020-ban és '21-ben ugyanis csak rövidebb távú, vezetett túrákat tartottak, ám ha ezeket sem hagyjuk ki a számolásból, akkor szép jubileumhoz érkezett a program, hiszen harmincadszor bonyolították le idén. A főszervező Toplak József mindenesetre így "könyvel", hiszen a kerek évfordulóval együtt még szebb az új rekord.

- Nagyon elégedett vagyok, hiszen menet közben voltak szervezési nehézségek, ám a végére minden a helyére került - mondta Toplak József, aki a kezdetektől szervezi a söjtöri teljesítménytúrákat. - Észre kell azonban vennünk, hogy a hosszabb távok iránt csökken az érdeklődés: 70 kilométeren csak hatan indultak idén, a 40-es távot tízen választották, az 55-öst pedig egyetlen túrázó teljesítette. Ezek alacsony számok, úgy érzem, 20-30 résztvevő alatt nem érdemes meghirdetni ezeket a pályákat, hiszen az utolsó ellenőrző pontokat 4-5 órával is tovább nyitva kell tartani néhány ember miatt. Idén a 70-esen az utolsó teljesítők este kilenc órára érkeztek célba. Nem vagyunk egyedül ezzel a problémával, például a mi túránknál régebbi Írottkő 70-esen már nagyjából tíz éve nincs a leghosszabb táv. Bár nálunk számolni kell egy speciális szemponttal is: kedves barátom, a söjtöri Karakai Zsolt idén kilencedszer teljesítette a 70 kilométert, jövőre tehát meglenne neki a tizedik...

A főszervező a 40-es táv teljesítőitől érkezett visszajelzések alapján még egy változtatást fontolgat: máshogy helyezik majd el azokat az ellenőrzési pontokat, ahol étel és innivaló is várja a túrázókat, idén ugyanis a táv első részében nem volt "ellátmány".

- Ezt leszámítva csupa pozitív visszajelzés érkezett, amit köszönhetünk a nagyszerű időjárásnak is, de nyilván benne van mindenkinek a munkája, aki bármilyen módon segített - folytatta Toplak József. - A szervezésnél gondot okozott még idén, hogy nem jutott ember minden ellenőrzési pontra, de sikerült úgy megoldani, hogy ez csak a leghosszabb távokon érintett két helyszínt. Ám örvendetes, hogy már a túra közben érkeztek felajánlások, többen ajánlkoztak a 2024-es túrára pontőrnek, őket jövőre a szavukon fogom.

És ha már a folytatás szóba került: egy év múlva október 19-én, vagy 26-án következhet a 31. Deák Teljesítménytúrák, a pontos dátum később dől el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában