G. Kiss Margit autodidakta festő kiállítása

2023.10.05. 12:30

Megnyugtató festmények a Hevesi-iskola galériájában

A pillanat öröme - táj, város, csendélet címmel nyílt meg szerdán G. Kiss Margit autodidakta festő kiállítása Nagykanizsán, a Hevesi-iskola galériájában, a tárlat október 27-ig látogatható iskolanapokon 8 és 16 óra között.

Benedek Bálint

G. Kiss Margit a Hevesi-iskolában látható képeit előtt, melyek nyugalmat árasztanak

Fotó: Szakony Attila

A kiállításon Lengyák István galériavezető pedagógus mutatta be az alkotót. Elmondta: G. Kiss Margit soproni születésű. Az általános iskolai évek alatt rajztanára, Kovács-Gombos Gábor festőművész vezette be a képzőművészet világába. Hamar megmutatkozott tehetsége, a ruhatervezés és a varrás világát választotta foglalkozásnak. 

- Aztán 2010-ben beiratkozott Tranta Júlia Szabadkézi Rajz- és Festő-iskolájába, ahol új technikákat sajátított el - folytatta. - A diópác és az akvarell lett a kedvence. A művészeti önképzésben eltöltött évek alatt még tovább fejlődött a festészet elméletében és gyakorlatában. Alkotásainak témáit főleg az őt körülvevő természeti és épített világból választja ki. Szívesen jeleníti meg a tájakat, az évszakokat, a falvak és városok festőien hangulatos utcáit, érdekes épületeit. Csendéletein főként vad- és kiskerti virágokat ábrázol, általában vázás csendélet formájában.

A tárlat megnyitóján Farkas György Patrícia rajz- és művészettörténet tanár kiemelte: a festő kiállított képeire tekintve felemelő nyugodtság keríti hatalmába a látogatókat. Minden festménye légies, könnyed, nesztelen és elképesztően megnyugtató. A csend, a természet valódi értékei és közelsége érinti meg a szemlélőt. A színek visszafogottak, és hullámzó őszinteséggel mutatják be a tájat. A fények erős csillogásukkal csalogatják a tekintetünket. Az árnyékok ritmikus mélységeket idéznek elő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában