Gesztenyefesztivál

2023.10.09. 19:00

Az őshonos gesztenyéket ünnepelték az iharosberényi fesztiválon

Huszadik éve megszakítás nélkül mindig október első szombatján tartják Iharosberényben a Gesztenyefesztivált, amely a környék egyik legnagyobb gasztronómiai és kulturális eseményének számít.

Benedek Bálint

Forrás: Iharosberény Önkormányzata

A zala vármegyei határhoz közeli somogyi Iharosberényben élő emberek, gazdák méltán büszkék a gesztenyéjükre, gesztenyésükre. 

A hegyhátakon található az ország legnagyobb, legrégebbi összefüggő őshonos gesztenyése. Itt sokaknak ismerősen cseng a gesztenye fajta megnevezése és tudják is, hogy milyen gesztenye, ha azt mondják iharosberényi 2, 29, vagy épp 57. Vannak olyan gazdák, akiknek jövedelmük nagy részét a gesztenye értékesítése adja, de vannak olyanok is, akiknek ez már csak kiegészítő tevékenység.

A fesztiválon a termény kiállításon nagyrészt a gazdák gesztenyéit láthatták és vásárolhatták a látogatók, bár a termelők szerint az idei évben sajnos kevesebb termés várható. Mint minden évben idén is megvásárolható volt: gesztenyés sütemény, gesztenye püré, sült gesztenye, gesztenyés kifli és gesztenyés palacsinta.

Forrás: Iharosberény Önkormányzata

- Emellett nagy sikert aratott idén is a főzőverseny, ahol az önkormányzat idén marhalábszár és juhtúrós sztrapacska elkészítését kérte a főzőverseny résztvevőitől, a hozzávaló legfőbb két összetevőt megvásárolta minden csapatnak - fogalmazott Ledniczky Miklósné alpolgármester. - Nem kisebb nevek zsűrízték az ételeket, mint Fekete László erős ember és fia, valamint Tompek Gábor mesterséf. A megnyitón köszöntőt mondott: Zsirmon Endre polgármester, Szászfalvi László országgyűlési képviselő, Bíró Norbert Somogy Vármegye Közgyűlésének elnöke. A polgármester három ajándékot adott át, Horváthné Záborszky Juditnak, 26 éves önzetlen karnagyi munkájáért, Hottó Istvánnénak, 4 évtizedes Iharosberényben végzett óvónői munkájáért, illetve az idén 15 éves Banderium Hungarorum vezetőjének, Józsa Tibornak.

A programban fellépett: a Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület énekkara, tánccsoportja, az óvodások, a Decsi fivérek, Opicz Barbara és a Groovehouse. Az eseményt tűzijáték zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában