Negyvenöt percen túl is

2023.10.26. 19:00

Átadták az idei Kalliopé-díjat

A zalaegerszegi születésű, 33 éve Párizsban élő Jutteau-Csősz Katalin egyetemi tanár, történész által az édesapja, Csősz József magyar–történelem szakos tanár (1938–2019) emlékére alapított Kalliopé-díjat - immár negyedik alkalommal - csütörtökön délután adták át a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

Arany Horváth Zsuzsa

A csoportképen elöl Jutteau-Csősz Katalin, Pesti Lászlóné, Iványi Ildikó, mögöttük Horváthné Balogh Mária, Bubits Tünde, Tóth Renáta, Karáth Anita, Gerencsér Katalin

Fotó: Pezzetta Umberto

A díj alapítója azokat a zalaegerszegi irodalomtanárokat kívánja elismerni, akik édesapjához hasonló elhivatottsággal, a tanórák keretein túl is tanítják, nevelik a rájuk bízott nemzedékeket. A díjat a nyugdíjas pedagógusok klubja felkérésére háromtagú kuratórium ítéli oda. A klub vezetője, Iványi Ildikó ismertette a 2023-as kitüntetett életútját, majd Jutteau-Csősz Katalin adta át az elismerést Pesti Lászlónénak, aki az Eötvös-iskola nyugalmazott magyar-könyvtár szakos tanára, s akit két fiatal pályatársa, mentoráltja, Horváthné Balogh Mária és Karáth Anita is köszöntött ebből az alkalomból. Pesti Lászlóné Terike az iskolai és városi ünnepi rendezvények, az Eötvös-napok több évtizedig vállalt szervezéséért a tantestülettel együtt és személyesen is átvehette a Zalaegerszegért-díjat a 2010-es években. Tanítványai a kertvárosi templomban passiójátékot adtak elő, manapság pedig a Mária Rádió műsorának szerkesztésében is részt vesz. A díjazott volt iskolájának, a kollégáinak és a díj gondnokainak mondott köszönetet az elismerésért.

A Kalliopé-díjat eddig Bajnóczy Zoltán, Bubits Tünde és Sárdy Angéla nyerte el, mindhárman zalaegerszegi középiskolai irodalomtanárok.

Csősz József tanár erdélyi származású volt, a szülei települtek át a Dunántúlra, majd Zalaegerszegre, 1961-72 között az akkori Ságvári Endre (ma Kölcsey Ferenc) Gimnáziumban, majd 1994-ig a Munkácsy-szakközépiskolában tanított.  A díj névadója, Kalliopé a görög mitológiában az epikus költészet múzsája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában