Kobaktök, szarukürt, kutyagerinc

2023.09.24. 20:04

Pásztorhagyományok napja a gébárti alkotóházban

A hajdani pásztorélet tárgyalkotó kultúrája elevenedett meg vasárnap a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban, a XV. Pásztorhagyományok napján, a pásztorfaragók találkozóján.

Arany Horváth Zsuzsa

Bereczki Csaba szarukürtöt karcol.

Fotó: Pezzetta Umberto

Az érdeklődők láthattak szarukürt és kobaktök karcolást, mely az egykori dunántúli pásztorok által használt motívumok mellett egyéni minták megjelenését is bemutatta. A jurta előtti térben Bereczki Csaba, és Kovács Zoltán, a Népművészet Mestere dolgozott, az emeleten pedig többek között Bujtor Tiborral találkozhattak a Gébártra kilátogatók. Egyebek mellett a nevezetes kutyagerinc, azaz a többnyire gyümölcsfa alapanyagból kifaragott figurás pálcák összeillesztésével készített lábas- és bogrács vagy kondér alátét is látható volt a mesterségbemutatókon.

- A Zalai Népművészeti Egyesület tagjaként készítem a kutyagerincet, amit azért is neveznek kármentőnek, mert a kormos aljú edényektől védték meg az asztalneműt - mondta Bujtor Tibor, hozzátéve, egyaránt jellemző pásztortárgy az Alföldön és Dunántúlon is. A zalai népi kézműves mester tárgyai budapesti néprajzi gyűjteményekben is megtalálhatók. A furulyafaragást Zalai Béla mutatta meg a gyerekeknek.

A ház igazgatója Kiss-Molnár István lapunknak elmondta, a gébárti alkotóház alapfunkciója, hogy időről időre bemutassa a népi mesterségeket, az elődök és a kortárs alkotók munkáit. A pásztorhagyományok fontos hónapja szeptember, ilyenkor hajtották be az állatokat, vetettek számot a nyájak állapotával, Szent Mihály napjához igazodnak ezek a tevékenységek. Az elkészült kézműves eszközöket is ilyenkor láthatta a közösségük.

A pásztorhagyományok napjához kapcsolódott a Völgyi Banda népzenei blokkja, ifj. Horváth Károly népzenész pásztorhangszerekből tartott bemutatót. A botfai citerások pásztordallamokkal érkeztek, a Balaton mellől érkezett ÜSTökös Családi Kompánia - Üst Gyula és családja - bábszínházi eszközökkel vegyítette a népzenét, néptáncot. A nap folyamán Szelestey László dunántúli pásztorfaragásokat bemutató állandó gyűjteményét szakmai vezetéssel tekinthették meg a vendégek. Az előtérben faragott órákat mutat

A pásztorhagyományok napját Böjte Sándor Zsolt, Zalaegerszeg város önkormányzati képviselője nyitotta meg.

A gébárti  házban hamarosan szintén témába vágó tárlat nyílik Kiss István György hagyatékából: pásztortárgyak és faragott fa szobrok lesznek láthatók, kiállítás november 11-én nyílik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában