2600 rózsatő virít a Kis makrancossal szemben

2023.09.27. 17:30

Átadták Zalaegerszegen a felújított Rózsák terét

A Kovács Károly városépítő program keretében bruttó 135 millió forintból újult meg Zalaegerszegen a Rózsák tere, amit szerda délután adtak át. Januártól szeptemberig dolgoztak a kivitelező, az idén húszesztendős Naste Bau Kft. munkatársai az ALFATERV-2000 Kft. tervei alapján.

Mozsár Eszter

A szökőkút beindításával átadták Zalaegerszegen a felújított Rózsák terét. A szobortól jobbra Orosz Ferencné és Bognár Ákos önkormányzati képviselők, Vigh László, Balaicz Zoltán, Galbavy Zoltán, Kovács Dezső és Hodánics Péter református lelkész

Fotó: Pezzetta Umberto

A rendezvényen Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy a közelmúltban újult meg a református templom, az evangélikus lelkészház, most pedig megszépült a sokak által kedvelt tér is. A tervek szerint a közeljövőben elkezdődik a Kálvária temető felújítása, ahol a virágos Zalaegerszeg program elindítója, Czobor Mátyás egykori polgármester nyugszik.

- A zalaegerszegiek kíváncsian várták a végeredményt, amiről elmondhatjuk, hogy összesen 2600 rózsatövet ültettek el, így valóban méltó lett nevéhez a tér. Másfelől méltó környezetbe, egy szökőkút közepébe került Kisfaludi Strobl Zsigmond szobra, ami illeszkedik a művész eredeti elgondolásához – fogalmazott a polgármester.

Vigh László országgyűlési képviselő ugyancsak megköszönte a kivitelezők munkáját, majd hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi beszédében példaértékűnek említette a Zalaegerszegen folyó fejlesztéseket és beruházásokat.

Balaicz Zoltán polgármester is köszöntőt mondott a Rózsák tere átadásán.
Fotó: Pezzetta Umberto

Galbavy Zoltán településrészi önkormányzati képviselő több, a közelmúltban végzett beruházást emelt ki beszédében: megújult a Mátyás király utca, felépült a Mindszenty-iskola tornacsarnoka és vívóterme, új parkolókat alakítottak ki, átadták a székelykaput, felújították a református templom tetőszerkezetét, szobrot állítottak Czobor Mátyásnak és átadták a megszépült József Attila utcát.

Kovács Dezső, a Naste Bau Kft. ügyvezető igazgatója felidézte, 1000 négyzetméternyi területet térköveztek, 500 méter szegélyt fektettek le, miközben 1000 négyzetméter füvesített területet alakítottak ki. Ezen kívül fákat telepítettek, modernizálták a közvilágítást, a körmedencés szökőkút esti díszkivilágítást kapott.

A Kis makrancos tisztításában, újrapatinázásában Farkas Ferenc Munkácsy- és Zalaegerszegért díjas szobrászművész segített. Mint ismeretes, Kisfaludi Strobl Zsigmond 1920-ban készítette el kompozícióját, amint egy édesanya fürödni viszi tiltakozó gyermekét. Az alkotást 1966-ban állították fel itt, az akkor még Kálvária téren ismert köztéren. A művész több másolatot készített, melyek közül egy-egy megtalálható például Amerikában és Indonéziában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában