Előnyök, eredmények

2023.09.20. 20:00

A kerékpározás számszerűsíthető, pozitív hatásairól Nagykanizsán

A kerékpározással összefüggő forgalomszervezési, turisztikai és nem utolsó sorban egészségügyi előnyökről is szó esett azon a konferencián, amit a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet (KTI) szervezett szerdán a Sugár utcai, készülőben lévő kerékpáros múzeumban. A rendezvényen a dél-zalai és dél-somogyi települések polgármesterei mellett kerékpáros szolgáltatók is részt vettek.

Pásztor András

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő (balról), Dene Tibor, a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség elnöke, Révész Máriusz államtitkár és Radics Bálint önkormányzati képviselő

Fotó: Szakony Attila

A konferencián elhangzott: a kerékpáros közlekedés fejlesztése világszerte és hazánkban is egyre nagyobb figyelmet kap, hiszen korunk számos kihívására kínál élhető és fenntartható alternatívát – például a klímaváltozás, a kőolajfüggőség, a városi torlódások és az egészségmegőrzés kapcsán.
A téma fent említett vetületeit bontotta ki Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár, aki hangsúlyozta: hamarosan elfogadásra kerül az ország kerékpáros stratégiája, mely összefoglalja a jövő terveit.
– Eredményekkel már most is büszkélkedhetünk, hiszen 2010 óta közel 2 ezer kilométernyi kerékpárút épült országszerte és közel ezer kilométernyi szakaszra az engedélyes tervek is rendelkezésre állnak – említette az államtitkár, aki a legfőbb célt abban fogalmazta meg, hogy minél több kerékpárút-szakaszt kössenek össze úgy, ahogy azt tették tavaly a Budapest-Balaton kerékpárúttal.
Révész Máriusz egyebek mellett arról is szólt, hogy a világon mindenhol a forgalomcsillapítás egyik alternatívájaként tekintenek a kerékpározásra, éppen ezért meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy két keréken lehessen közlekedni a városokban.
Az államtitkár a kerékpározás élettani hatásairól szólva megjegyezte: azon országokban, ahol elterjedt a mindennapi kerékpározás, 8-10 évvel növekedett a várható átlagéletkor.

A rendezvényen részt vett Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, aki a kerékpározás turizmusra gyakorolt hatásairól szólva emlékeztetett: Dél-Zalában a Mura Program keretében számos kerékpárút épült és ehhez kapcsolódva a szolgáltatások számát és színvonalát is sikerült emelni.
Balogh László polgármester a kanizsai eredményeket sorolta. Mint mondta: az elmúlt időszakban számos kerékpárút épült, illetve a Csónakázó-tónál nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas XCO pálya létesült, illetve ettől nem messze egy úgynevezett pumpapálya is várja a kerékpározás iránt érdeklődő fiatalokat.
A rendezvényen ezt követően több előadás is elhangzott, többek között a kerékpáros szolgáltatók részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában